Министерството на туризма учредява годишни награди в над 10 категории

31.08.2016 | 17:15
по статията работи: econ.bg
Победителите ще се оценяват от обществен съвет в няколко основни категории по специално разработена за целта методология с ясни критерии и показатели за оценка
Министерството на туризма учредява годишни награди в над 10 категории
Снимка: БГНЕС

Най-посещаваните туристически дестинации, най-добрите туристически събития, най-иновативните туристически продукти и услуги и най-добрите сайтове, посветени на туризма, ще бъдат отличавани с годишни награди, учредени от ресорното министерство. 

Победителите ще се оценяват от обществен съвет в няколко основни категории по специално разработена за целта методология с ясни критерии и показатели за оценка.

Най-добрата туристическа атракция ще бъде избирана според приходите от основната туристическа услуга, броят на посетителите през активния сезон, рекламата, достъпността.

За най-доброто туристическо събитие ще се състезават организаторите на карнавали, фестивали, чествания, празници, включително и бизнес и научни събития свързани с темата. Те ще бъдат оценявани по брой на посетителите, приходите от продажба, избраният подход за маркетинг и реклама.

Учредява се и награда за туристически организации, които произвеждат или приготвят висококачествени продукти, или предлагат изживявания, които съхраняват фолклора. Условието е да бъдат използвани местните традиции и ресурси и по този начин да се допринася за дългосрочното и устойчиво развитие на съответния регион.

Туроператори, турагенти, екскурзоводи, транспортни фирми, туристически комплекси ще могат да подават кандидатури за награда в категорията "Специализиран туризъм" - културно-исторически; балнео, спа и уелнес; еко и селски; винен и гурме; конгресен и събитиен; голф, приключенски и др. Ще се оценяват икономическите показатели, качеството на обслужването, използването на маркетинга и рекламата.

С награда в категория "Иновация" ще бъдат отличени иновативни подходи, услуги, продукти, технологични решения и концепции. Оценките ще са на база концепция, ефект от иновацията и други критерии.

Годишна награда в туризма ще получи и най-добрата туристическа дестинация. Кандидатурите ще бъдат разглеждани и оценявани според това дали разполагат с разработена и внедрена стратегия за устойчиво развитие, според начина, по който се управлява дестинацията, достъпността до съоръженията за хора с увреждания и със специални нужди, както и на база икономически критерии.

Специалната награда ще бъде "Изборът на българите", които онлайн ще могат да избират своето любимо място.

Блогърите - любители ще се конкурират за най-добър туристически блог и интернет страница, свързана с туризма. Критериите ще са за визия, цел, съдържание, брой посетители, среден брой публикации на месец. При избора на най-добрата интернет страница ще се взимат предвид техническите критерии за оценка - брой уникални посетители, брой коментари и споделяния на публикации. Предвидени са награди и за журналистически текстове.

Ще бъдат отличавани общини, усвоили най-успешно еврофинансиране по проекти, свързани с туризма, за най-успешни инвестиции в сектора, за принос за развитието на планински, морски, културно-исторически, спа, специализиран, поклоннически туризъм. Отделно ще има награда за община с най-много туристически инициативи и събития и с най-добра събираемост на туристическия данък.

Всички категории и специален модул за кандидатстване ще бъдат публикувани на интернет страницата на Министерството на туризма в началото на октомври. 

"Още със създаването на Министерството на туризма за нас беше много важно да намерим най-добрия начин, за да отдадем заслуженото на всички участници в туристическата индустрия, на всички организации, свързани с туризма, които полагат усилия за развиването на успешен туризъм в България. Смятам, че Годишните награди в туризма са именно онази форма, която ще отличи най-добрите, ще създаде необходимата конкуренция и така ще успеем да предоставяме на българските и чуждестранните туристи още по-добър и качествен туристически продукт. Амбицията ни е да превърнем тези награди в традиция", коментира министър Ангелкова. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 23.02   303 г. – Римският император Диоклециан започва масови гонения срещу християните. 840 г. – Пиетро Традоник подписва Pactus Lotharii с франкския крал Лотар I, с...