НАП ще ревизира повторно футболни клубове за осигурителни вноски

07.02.2011 | 13:21
по статията работи:
Инспекторите на Националната агенция за приходите ще извършват т.нар. ревизии по аналогия и за задължения за осигурителни вноски
НАП ще ревизира повторно футболни клубове за осигурителни вноски

Инспекторите на Националната агенция за приходите (НАП) ще извършват т.нар. ревизии по аналогия и за задължения за осигурителни вноски. Досега такива контролни действия се правеха само за данъчни задължения. Новата възможност беше въведена с последните промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, приети окончателно от Народното събрание през миналата седмица, припомнят от НАП.

Промяната засяга не всяка ревизия, а само случаите в които не е подадена декларация, има данни за укрити приходи или доходи, респективно имуществото на лицето не съответства на декларираните доходи или в счетоводството са използвани фалшиви документи. Ревизия при особен случай се възлага и когато при инспектираното лице липсва счетоводна отчетност или финансовите документи са унищожени, както и в случаите, в които фирмата не може да бъде открита на адреса си за кореспонденция.

Законовата промяна значително ще подобри възможностите за контрол върху некоректните работодатели, твърдят от Националната агенция за приходите и дават за пример ревизиите на 4 футболни клубове, приключили с разкрити над 8 млн. лв. укрити данъци, основно данък върху доходите на физическите лица. Ако възможността за облагане по аналогия за осигурителни вноски  е съществувала към момента на ревизиране на футболните клубове, разкритията биха били близо 3 пъти повече, допълват от приходното ведомство.

Ревизията по аналогия най-често използва данни за приходи или възнаграждения, получавани в същия икономически сектор от лице, което извършва подобна по характер и мащаб дейност. Например при ревизиите на футболните клубове официалните им данни сочеха, че масово футболистите са получавали минимална заплата от 240 лв., но инспекторите на НАП са открили анексите към договорите им в Българския футболен съюз. Според тези документи реалните възнаграждения на играчите са от 10 до 100 пъти по-високи. Въз основа на допълнителните споразумения ревизорите на агенцията са определили данък върху доходите на футболистите върху реалния размер на заплатата, но поради липсата на възможност за облагане по аналог за осигуровки, те не са били начислени.

След влизането на промените в ДОПК на повторна ревизия ще бъдат подложени както вече проверените футболни клубове, така и всички дружества и физически лица, за които в миналото е установено укриване на доход, стана ясно на провеждащото се в Правец национално съвещание на ръководителите на НАП от цялата страна.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 18.06   1429 г. – Френските сили под командването на Жана д'Арк разгромяват основната английска армия в Битката при Пате – тази победа обръща хода на Стогодишната...