Над 350 души посетиха "Мини Марица-изток" в Деня на отворените врати

09.05.2008 | 15:34
по статията работи: Апостол Апостолов
Домакините организира дискусия за възможностите и перспективите пред младите хора да работят и да се развиват в структурите на минния бранш
Над 350 души посетиха "Мини Марица-изток" в Деня на отворените врати

„Мини Марица – изток” организира за втора по ред година Ден на отворените врати. Над 350 ученици и студенти от 13 средни и 3 висши училища от цялата страна посетиха днес най-голямото дружество за открит въгледобив в България. Гости на събитието бяха Татяна Калканова, зам.-председател на парламентарната комисия по наука и образование, Иван Гризанов, зам.-председател на парламенталната комисия по енергетика, Злакто Златев, член на парламентарната комисия по енергетика, проф. д-р Иван Минев, ректор на Минно-геоложкия университет, Нончо Воденичаров, кмет на Раднево.

Учениците, които бяха поканени, са от средни училища от 4 общини - Раднево, Гълъбово, Нова Загора и Стара Загора. В Деня на отворените врати се включиха и студенти, изучаващи минното дело в МГУ, Нов български университет и Техническия университет - София. За всички тях бе организирана обиколка из рудник „Трояново 3”.

Гостите имаха шанса да посетят и площадката на целика между рудник „Трояново 1” и „Трояново - север”, който бе срязан на 21 март 2008 година. Операцията по срязването на целика даде възможност да започне въгледобив в най-благоприятната зона за открито разработване на Източномаришкото лигнитно находище и е резултат от работата на две поколения миньори и минни специалисти.

Домакините организираха дискусия за възможностите и перспективите пред младите хора да работят и да се развиват в структурите на най-големите мини в страната. В нея участие взеха представители на ръководството на дружеството, депутати от парламентарните комисии по образование и енергетика, ученици и преподаватели от специализираните средни училища и студенти, насочили се към въгледобива.

За да провокира любознателността на по-малките гости „Мини Марица – изток” организираха и викторина под надслов: „Какво знаем за „Мини Марица-изток”? ”, в която се включиха тричленни отбори от всички средни училища. Най-бързите и остроумни спечелиха награди. Сред тях са учениците от Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски”, Стара Загора, Гимназия с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан”, Стара Загора и СОУ „Гео Милев”, Раднево.

Домакините помислиха и за учениците, които обичат да рисуват. За тях беше организиран импровизиран пленер, в който за кратко време младите имаха възможност да нарисуват своите впечатления от видяното по време на обиколката в рудниците. Всички материали и средства бяха осигурени от минното дружество. Рисунките бяха включени в конкурс и оценени от жури.

За победители бяха избрани:

I награда - Анита Нешева, Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия – Стара Загора;
II награда - Петя Симеонова, СОУ „Иван Вазов” – Нова Загора;
III награда - Кольо Колев, ДОВДЛРГ „Българка”.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Катаджия спира кола... - Защо карате с превишена скорост? - Ами заседях се с приятели, празнувахме Великден, а пък жената сигурно се е притеснила. - Какъв Великден, той мина преди няколко...
На този ден 12.07   1153 г. – Анастасий IV е избран за папа. 1543 г. – Крал Хенри VIII сключва брак с Катрин Пар – своята шеста и последна съпруга. 1806 г. –...