Най-големите увеличения на заплатите догодина ще са при производството на автомобилни компоненти

15.10.2015 | 12:45
по статията работи: Десислава Маданска
Технологичните фирми планират по-нисък от тазгодишния ръст
Най-големите увеличения на заплатите догодина ще са при производството на автомобилни компоненти
Снимка: Thinkstock/Guliver

Най-големи увеличения на заплатите за следващата година са планирани в производството на автомобилни компоненти. Прогнозите са ръстът да е с 4,8%. Това става ясно от проучване на Aon Hewitt сред 80 компании в България. Изследването представя нивата на планираните увеличения на заплатите, като в него са включени фирми от сферата на услугите и производството – както български, така и международни.

Средното ниво на увеличение на заплатите за България през 2015 г. е 3,6%. Според резултатите от изследването, не се очаква значително увеличение на заплатите през 2016 г. спрямо 2015 година, с изключение на някои сектори като „Производство на автомобилни компоненти“, както и „Енергийният сектор и горивата“.

Секторът „Производство на автомобилни компоненти“ не само е с най-високи увеличения на заплатите за тази година заедно със сектор Информационни технологии – 4,1%, но и там планират най-голямо увеличение за 2016 г. – с 4,8%. Най-голям ръст спрямо планираното през 2015 г. е заложено в сектор „Енергия и горива“, където увеличенията за 2015 г. са с 3,1%, а планираното повишение за 2016 г. е 4,7%.

Във „Фармацевтичния сектор“ и в химическата индустрия са заложени по-малки увеличения на заплатите за 2016 г. спрямо 2015 г. Почти незначителен ще бъде ръстът и в сектора „Бързооборотни стоки“ (хранителна индустрия и напитки) – от 3% увеличение на заплатите през 2015 г., компаниите са заложили средно 3,2% ръст за 2016 г.

Почти същите увеличения на заплатите запазват и през 2015 г., и през следващата година секторите „Банки и финанси“ и „Телекомуникации“. Интересно е, че според участниците в изследването в сектор „Информационни технологии“ се очаква спад в процентното увеличение на заплатите за 2016 г. През 2015 г. компаниите от технологичния сектор са изплатили 4,1% увеличения, а за 2016 г. са заложили 3,9%.

Няма голяма разлика в планираните процентни увеличения спрямо нивата на служителите – еднакво малки увеличения са заложени както за висшето ръководство, така и за средния мениджмънт и за редовите служители.

България е на едно от първите места по процентно увеличение заедно със Сърбия (5,1%) и Русия (8,1%). Гърция е на едно от последните места по планирани увеличения – 2%, следвана от Франция (2,4%) и Белгия (2,5%). За Унгария е планиран сходен процент увеличения – 3,5%. 

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 19.06   1429 г. – Френските сили под командването на Жана д'Арк разгромяват основната английска армия в Битката при Пате – тази победа обръща хода на Стогодишната...