Най-странните данъци в историята

11.04.2016 | 15:51
по статията работи: Даниел Василев
Как държавите в историята са опитвали да увеличат приходите в хазните си
Най-странните данъци в историята
Снимка: Thinkstock/Guliver

Документите от Панама припомниха въпроса с високото данъчно облагане в развитите икономики. Но докато днес чрез данъци в някои страни държавата може събере по-голямата част от приходите на индивидите, в миналото опитите на властите да набират средства и/или да ограничават някои действия понякога са били извършвани чрез въвеждането или предлагането на изключително странни данъци. Ето някои от тях:

Данъкът върху брадата, Русия

В опит да модернизира Русия, а може би и поради личната си ненавист към брадите, цар Петър Велики въвежда данък върху брадите през 1698 г. Налогът е възлизал на 100 рубли годишно, а платците са получавали специален медал с надпис „Брадата е излишно бреме“

Предложение за данък върху брадите, САЩ

Облагането на брадите с данък не е идея, която се ограничава само до Русия. Повече от 2 века след въвеждането му от Петър I, подобна идея се появява и в Ню Джърси, САЩ, когато през 1910 г. служител в местния общински съвет предлага мъжете с рижи бради да бъдат облагани с данък в размер на 20% от приходите им. Идеята му обаче не е одобрена от щатските законодатели.

Данъкът върху шапките, Великобритания

През 1784 г., в опит да бъдат увеличени приходите в хазната на Великобритания по време на управлението на министър-председателя Уилям Пит Младши, в страната е въведен данък върху мъжките шапки. Освен това законът е задължавал производителите на мъжки шапки да закупят специален лиценз от държавата, вълзизащ на 2 паунда в Лондон и на 5 шилинга в останалата част на страната.

Самият данък е бил прогресивен – колкото по-скъпа е била шапката, толкова по-голяма сума е била изплащана от притежателя ѝ на държавата. За шапки под 4 шилинга данъкът е бил 3 пенита, докато за тези, струващи между 7 и 12 шилинга, данъкът е достигал цял шилинг. Налогът е отмнен през 1811 г.

Данъкът върху пудрата за коса, Великобритания

Докато все още в страната е бил в сила данъкът върху шапките, британският парламент налага и данък върху пудрата за коса през 1795 г., с който всички, използващи такава, са били задължени да посещават специални правителствени офиси и да платят годишен данък в размер на една гвинея (най-голямата монетна деноминация в страната; гвинеята е била с тегло около 25% от златната унция и се е равнявала на 21 шилинга).

Данъкът е отменен повече от век по-късно, през 1869 г., когато според документите е донесъл приходи на хазната в размер на 1000 паунда. За повече от 100-те години, през които е бил в сила, налогът е допринесъл значително за изчезване на модата на носене на перуки.

Данъкът върху мъжките шапки и върху пудрата за коса са само част от плеядата странни налози, въведени по времето на Уилям Пит. Сред другите данъци са: данъкът върху сапуна, часовниците, кучетата, конете, свещите и домашните прислужници.

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 23.02   303 г. – Римският император Диоклециан започва масови гонения срещу християните. 840 г. – Пиетро Традоник подписва Pactus Lotharii с франкския крал Лотар I, с...