Нараства броят на българските компании сред най-добрите 500 в ЦИЕ

26.08.2015 | 18:00
по статията работи: Десислава Маданска
Полша е лидер, Унгария е с най-голям ръст, Чехия се възстановява
Нараства броят на българските компании сред най-добрите 500 в ЦИЕ
Снимка: Sxc.hu

Броят на българските компании в класацията за Централна и Източна Европа Топ 500 за 2014 г. нараства с над 2%. Това съобщи Милена Виденова, управител на международния кредитен застраховател „Кофас“ за България. Така сред най-големите дружества вече фигурират 17 български фирми, като година по-рано те бяха 13. Общият им оборот достига 17 990 милиона евро, което също е ръст – с 4,24%.

В целия регион компаниите в класацията генерират общ оборот от 572 милиарда евро, което надвишава почти половината от общата сума на номиналния БВП на тези икономики. Най-големите са успели да увеличат както оборотите си, така и броя на служителите си. Този е един от най-важните показатели, който се взима предвид при изготвянето на класацията.

„Броят на българските компании нараства, което определено е позитивен знак. Общо взето, оборотите им също нарастват, но със сравнително по-малки стойности, което пък премества компаниите по-надолу в класацията. На предна позиция остава Лукойл Нефтохим Бургас, макар и вече на 23-то място, а от производствените компании най-напред е Аурубис, която е 52-ра. Тя отбелязва и най-сериозен ръст в печалбата сред родните компании – близо 216%“, отчита Виденова.

Най-големите 500: ускоряване на растежа, спад на безработицата

В изследването се отбелязва, че изминалата година е първата от много години насам без голямо бедствие и след години на трудности, е налице позитивно развитие, макар и не колкото очакваха икономистите. Средният ръст на БВП в региона достига 2,5%, което е два пъти повече от нивата през 2013 г. – 1,3%. Респективно, ръстът на оборотите в страните от ЦИЕ следват същата тенденция.

Комбинацията от по-ниски нива на безработица, увеличени заплати, контролирана инфлация и спад на цените на петрола се отразиха позитивно на домакинското потребление, което стана основен фактор за ускоряване на растежа в повечето икономики от региона. Общо 4,2% от работната сила в региона е заета в дружествата от Кофас ЦИЕ Топ 500.

„Регионът традиционно е доминиран от големите нефтени и газови компании, които се сблъскаха с трудна икономическа среда през 2014 г. Цените на петрола паднаха драматично, което се отрази и върху цените на продуктите на тези компании. Нещо повече, към предизвикателствата трябва да се добави и значително по-ниските търговски обеми заради руското ембарго – например сектора в селското стопанство, и част от хранителната промишленост намалението е с 13,7%”, обясни Катаржина Комповска, изпълнителен директор на „Кофас“ за Централна и Източна Европа.

Въпреки това, благодарение на по-ясните сигнали за възстановяване в еврозоната за времето до края на 2014 г., както и усилията на фирмите да търсят алтернативни пазари, негативното влияние на тези предизвикателства е омекотено.

Първите три страни: Полша е лидер, Унгария е с най-голям ръст, Чехия се възстановява

Традиционно, първите три страни дават най-много от компаниите в класацията, тази година делът им е 61%. Полша запазва лидерското си място в класацията със 176 компании, които дават и 40% от общия оборот. Заетостта в Полша се увеличава с 2,5%, което е по-високо дори от общата за региона – 1,7%.

На второ място е Унгария със 73 компании, които са успели да увеличат приходите си с 5,6%, а това е близо три пъти повече от средното за цялата класация. Унгарската икономика нараства с 3,6% през 2014 г., което е най-големият ръст сред всички страни в Централна и Източна Европа.

Чехия допълва челната тройка с 65 играча, като цели шест са новите компании в класацията от тази страна. Икономиката най-после се възстановява от рецесивните ефекти на фискалната консолидация. Чешките компании отбелязват ръст на оборота с впечатляващите 7,8%, най-висок от всички страни от региона.

Секторите: строителство и автомобили нагоре, нефт и газ надолу

В девет от тринадесетте сектора, следени от „Кофас“, се отбелязва увеличение в оборотите в сравнение с предишната година. Автомобилният и секторът на транспорта продължават възходящия си тренд от 2013 г. и показват доста динамично ускорение през 2014 г. Световното производство на транспортни средства нараства с 2,6% и води до увеличение и в клъстъра на страните от ЦИЕ. Приходите при 86 от най-големите компании нарастват с 1,06% (101 милиарда евро), а печалбите им буквално се изстрелват нагоре със 76,2% ръст през 2014 г.

Компаниите от нефтения и газов сектор се сблъскват с цени, които са намалели наполовина през 2014 г. В същото време, конфликтът в Украйна носи допълнителни предизвикателства. Всичко това води до голямо намаление на финансовите резултати – спад с 3,3 милиарда евро за 2013 г. до загуба в размер на 48 млн. евро през 2014 г. Поради това тази индустрия има най-високо намаление в оборотите (3,9%), а в компаниите броят на служителите намалява с 2,1%. Независимо от това, нефтения и газов сектор остава най-големият в класацията със 105 фирми и формиращ почти 30% от общия оборот.

По-добри очаквания за 2015 г.

„Прогнозата на Кофас за региона на Централна и Източна Европа за тази година е малко по-добра от тази за 2014 г. – оценяваме ръста на 2.8%. Повечето икономики в региона ще печелят от съживяването на потреблението на домакинствата и от постепенното възстановяване на Еврозоната. Въпреки това, вътрешните и външните предизвикателства остават препятствие пред устойчивото развитие на региона” – добавя Грегорж Шилевич, главен икономист на „Кофас“ за Централна и Източна Европа.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 07.04   1348 г. – Карл IV основава Пражкия университет – първият в Централна Европа. 1498 г. – Експедицията на португалския мореплавател Вашко да Гама стига до...