Недоволни от офисите в жилищен блок осъдиха България в Страсбург

26.11.2010 | 07:43
по статията работи:
Според Европейския съд за правата на човека бизнесът в апартаменти може да представлява нарушаване на правото на личен живот за съседите
Недоволни от офисите в жилищен блок осъдиха България в Страсбург

Хиляди българи, загубили спокойствие у дома си след преправяне на съседски апартаменти в офиси, магазини и клубове, получиха вчера надежда за справедливост след осъждането на държавата в Страсбург по делото "Милеви и други срещу България".

Държавата ще трябва да плати на двете сестри Милеви и тричленното семейство Евтимови от София общо 38 000 евро за морални щети и съдебни разноски, защото не се е намесила ефективно да защити спокойствието в жилищния им блок.

Според Европейския съд за правата на човека бизнесът в апартаменти може да представлява нарушаване на правото на личен живот за съседите.

Неволите на Милеви и Евтимови, които живеели на първия етаж, започнали през 2000 г., когато един от апартаментите на партера бил преправен на денонощен компютърен клуб без почивен ден в седмицата. За целта вътрешните стени били съборени, монтирани били витрини, електрическата инсталация била усилена, за да захранва 46 компютъра. Събирали се до 300 деца и младежи, нощем забавленията се съчетавали с алкохол и вероятно с наркотици, които допринасяли за повишаване на настроението и шумотевицата, по входовете на блока и пространството пред тях имало постоянно оживление, съобщи в. "Сега".

Милеви и Евтимови получили подкрепа от общото събрание на блока, писали жалби до полицията, кметството, главния архитект, строителния контрол и съда, но нито една инстанция не ги защитила от тормоза.

През 2002 г. в друг апартамент се настанила фирма, която го превърнала в офис и добавила шум от телефонни разговори, движение на клиенти, разместване на мебели и пр.

Двете възрастни сестри, които живеели в блока от 1963 г., се принудили да продадат жилището си през 2004 г. на занижена цена, за да си купят друг апартамент в отдалечен квартал. Няколко месеца по-късно клубът бил затворен, но жените продължили борбата си пред Страсбург, защото от нерви и разправии здравето им било увредено. Семейство Евтимови също решило да се бори докрай, въпреки че през 2007 г. съпругът починал. Полагащото му се обезщетение бе присъдено на съпругата и дъщеря му.

Законът

У нас е практика жилища масово да се преустройват в офиси, магазини, ателиета, лекарски или стоматологични кабинети, без да се спазват каквито и да е правила. Според Закона за устройство на територията (ЗУТ) в жилищна сграда се допускат преустройство и промяна на предназначението на жилищно помещение или на самостоятелно жилище в кабинет за здравни нужди, за офис или за ателие за индивидуална творческа дейност, свързани с достъп на външни лица в сградата, само ако обектите се намират на първия етаж. Това задължително трябва да е съобразено със санитарно-хигиенните, противопожарните и другите технически изисквания. Според закона е необходимо и изрично писмено нотариално заверено съгласие на всички собственици - непосредствени съседи на обектите. По изключение може да се допусне обаче разполагане на посочените обекти и на други надземни етажи, но задължително трябва да има и решение на общото събрание на етажната собственост.

При преустройствата трябва да има проекти, към които да има мотивирано становище на инженер-конструктор. Лицата, които упражняват професия или притежават офис в жилищна сграда, което е свързана с по-голям достъп на външни лица, участват в разпределението на разноските за осветление, почистване и поддържане на общите части и за портиер в петорен размер (като за петима обитатели).

Засега не е известно общинските контролни органи в различните градове да са проверявали и налагали глоби за подобни нарушения на закона.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 19.01   383 г. – Аркадий е обявен за император на източната Римска империя. 1419 г. – Стогодишна война: Град Руан се предава на английския крал Хенри V и по този начин...