Немският бизнес в България дава съвети за енергетиката

29.05.2014 | 12:10
по статията работи: Мина Стойчева
Укрепването на ДКЕВР от ключово значение за сектора
Немският бизнес в България дава съвети за енергетиката

Германо-Българската индустриална търговска камара (ГБИТК) даде своите препоръки към управляващите за справянето с проблемите в енергийния сектор. Изготвеният от тях списък съдържа мерки за стабилизиране на енергетиката и предотвратяване увеличението на дефицита на енергийни ресурси. Специалистите смятат, че готвените реформи в сектора, трябва да се опират на три водещи принципа – тези на устойчивост, предвидимост и прозрачност.

В списъка с техните препоръки на първо място е либерализирането на пазара. Представителите на Камарата препоръчват съвместна работа с някоя от енергийните борси OPCOM или HUPX. Заедно с това те смятат, че е необходимо гарантирането на прозрачност и конкуренция, когато се закупува електроенергия на едно. Предложението е да се организират търгове чрез енергийни борси.

Следващата стъпка от списъка е укрепването на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Представителите на ГБИТК смятат, че от основно значение е комисията да е абсолютно независима от изпълнителната власт. Това включва промяна на механизма на назначаване на членове на институцията от правителството, като това се извършва на открито заседание. Те смятат, че изплащаните на регулатора такси трябва да бъдат прозрачни и да се ползват за неговите нужди.

За стабилизирането на енергийните дружества от Камарата предлагат въвеждането на санкции и възможността за затваряне на централите, които не отговарят на европейските екологични изисквания. Също така те смятат, че е важно да се редуцират планираните промени в Закона за енергетиката, както и да се разясни бъдещето участие на НЕК на енергийния пазар.

От ГБИТК смятат, че е необходимо въвеждане на социална система за подпомагане, която отговаря на нуждата на българското общество. Според тях приходите от обсъжданото увеличение на данък добавена стойност трябва да бъдат насочени за финансирането на тази дейност.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 27.06   678 г. – Свети Агатон (по произход грък) е избран за римски папа на 100-годишна възраст. 1328 г. – Херцогиня на Бавария Елизабета Сицилийска се омъжва за...