ОИСР ще направи икономически преглед на страната за 750 хил. евро

10.04.2019 | 18:10
по статията работи: econ.bg
Правителството одобри споразумение за извършване на икономически преглед на България от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и предлага на Народното събрание да ратифицира споразумението
ОИСР ще направи икономически преглед на страната за 750 хил. евро
Снимка: под лиценза на creative commons

Правителството одобри споразумение за извършване на икономически преглед на България от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и предлага на Народното събрание да ратифицира споразумението. Прегледът ще бъде направен заради кандидатурата на България за членство в организацията.

В правителственото решение е отбелязано, че в резултат на прегледа се очаква да се подобрят реформите във всички сектори на социално-икономическия живот на България и да се привлекат нови инвестиции. Мотивът за това е, че подобен преглед изпращал позитивен знак към инвеститорите за стабилността на икономиката и финансовата система в България.

В края на 2017 правителството потвърди сътрудничеството на България с ОИСР и конкретизира действията, които страната следва да предприеме за присъединяване. Едно от тях е тъкмо икономическият преглед.

В рамките на прегледа се очертават макроикономическите предизвикателства, пред които страната е изправена и се изследват връзките между макроикономическите резултати и структурните политики в областите: пазар на труда, конкуренция, иновации, човешки капитал, финансови пазари, устойчиво развитие, социално осигуряване, данъчно облагане, здравеопазване и публични разходи.

В рамките на прегледа ОИСР ще оцени текущите реформи в България в контекста на рамката, известна като Going for Growth на организацията и се изготвят в период от две години шестмесечни прогнози за България, които ще бъдат включени в публикацията OECD Economic Outlook.

Икономическият преглед ще бъде платен от бюджета на България и е на стойност 750 хил. евро. Те са осигурени по бюджета на Министерството на икономиката, се посочва в съобщение до медиите.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
СИНХРОН-С ООД Пълен инженеринг на системи за пожарна безопасност и системи за сигурност
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
На Гергьовден: - Георги, не пи ли достатъчно??? - Трай и сипвай, че трябва да се прибирам вкъщи да се боря с ламята...
На този ден 22.06   168 г. пр.н.е. – Битка при Пидна: Римляните предвождани от Луций Емилий Павел Македоник побеждават и залавят македонския цар Персей, с което приключва Третата...