Отново нарушения в конкурентната среда на пазара на олио

22.07.2013 | 17:50
по статията работи: Теодора Пенева
КЗК глоби осем фирми за над 2 млн. лв. заради опит да контролират цените по веригата
Отново нарушения в конкурентната среда на пазара на олио

Ново вертикално споразумение на пазара на олио у нас е разкрила Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), става ясно от съобщение на официалната ѝ страница. В резултат няколко компании са глобени за общо над 2 млн. лева.

Става дума за 8 фирми, опериращи на пазара на слънчогледово олио – производителите „Калиакра“ АД, „Бунге Зрт – Унгария“ и „Бунге Румъния Срл“ и дистрибуторите „Гама-Ник-Митев-2004“ ЕООД, „Теодоро Бабаров-Клио Комерс“, „Д и Д Комерс Енд Диливъри ООД“, „Лъки 2003“ ООД и „Вучко 2-Братя Вучкови и Сие“ СД. Според КЗК всички те са извършили нарушение на чл. 15, ал.1, т.1 от Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК), като с договорите си нарушават конкурентната среда.

Конкурентен пазар?

През последните две години и половина антимонополният орган разследва пазарните отношения на компаниите, развиващи дейност в рамките на сегмента. Още в края на февруари 2011 г., заради рязък скок в цените на крайния продукт в края на 2010 г., Комисията започна секторен анализ на конкуренцията при търгуването на маслодаен слънчоглед и слънчогледово олио.

Оттогава досега регулаторът откри редица нарушения на фирми производители и доставчици. Така например в края на юни 2012 г. Три компании бяха заподозрени в сключване на картелно споразумение, като сред тях беше и „Калиакра“ АД, чийто производствен сектор от 2007 година е ситуиран в Унгария. Миналата седмица пък бяха обявени открити нарушения в дейността на още една от трите уличени фирми, „Звезда“ АД, сключила вертикално споразумение с основния си дистрибутор с цел задържане на цените на олио високи.

Контрол на цените по веригата

В рамките на секторния анализ, който КЗК в момента прави на конкурентната среда на пазарите на производство и търговия на слънчоглед и олио у нас, са проучвани договорите на „Калиакра“, „Бунге Зрт“ и „Бунге Румъния“ с техните доставчици. Анализирано е корпоративното поведение при сключването на договорите, конкретни клаузи по тях, както и прилаганите впоследствие търговски практики.

Проучването е установило, че контрактите на трите производителя с дистрибуторите им са напълно идентични по съдържание. В тях фигурира механизъм за определяне от доставчиците на цени за препродажба, като са посочени конкретни стойности за различните нива на реализация на продуктите по веригата. На практика дистрибуторите са задължени да спазват определените „препоръчителни цени“ за препродажба, като санкцията при неспазване е прекратяване на контракта и неполучаване на допълнителни отстъпки.

При така въведения механизъм трите компании контролират ценообразуването на продукта по цялата верига – от ниво доставчик до крайния клиент, заключва КЗК. "Създаденото задължение за спазване на цената за препродажба, комбинирано с възможността за санкциониране на неспазването на това задължение, налага извода, че контрагентите се съгласяват да фиксират цени за препродажба", се посочва в публикуваното съобщение.

Непосредственият ефект от споразуменията е елиминирането на ценовата конкуренция между дистрибуторите. Освен това те влияят косвено, но значително, на цената към потребителя.

Справка на Econ.bg в Търговския регистър показа, че и трите компании са част от холандската фирма Bunge („Бунге“), чийто европейски филиал оперира още в Австрия, Германия, Финландия, Белгия, Швейцария и др. С решение от 31 август 2011 г., актуално и към момента, българската „Калиакра“ АД увеличава капитала на „Конинклике Бунге“ Б.В. със седалище Ротердам в дружеството до 98,83% от акциите му.

Санкции за всички

След установените нарушения КЗК е наложила сериозни имуществени санкции на засегнатите компании. Те са, както следва: „Калиакра“ АД - 110 700 лв., „Бунге Зрт - Унгария“ - 628 944 лв., „Бунге Румъния“ Срл - 91 277 лв., „Гама-Ник-Митев-2004“ ЕООД - 355 404 лв., „Теодоро Бабаров-Клио Комерс“ ЕТ - 136 280 лв., „Д и Д Комерс Енд Диливъри ООД“ - 358 689 лв., „Лъки 2003 ООД - 181 214 лв.“, „Вучко 2-Братя Вучкови и Сие“ СД -200 681 лв.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 10.07   48 пр.н.е. – В Битката при Дирахиум Юлий Цезар едва избягва катастрофално поражение от Помпей Велики. 1212 г. – Голяма част от Лондон е изпепелена от...