Парламентът удря офшорните сделки с 35% данък

23.10.2013 | 11:00
по статията работи: Теодора Пенева
Законът ще се прецизира така, че да няма "вратички" за заобикаляне, увери Йордан Цонев
Парламентът удря офшорните сделки с 35% данък

Сделките в офшорни компании, целящи укриване на налози, ще бъдат "ударени" с данъци в общ размер от 35 на сто, информира iNews.bg.

Това е заложено в новите текстове в Закона за икономическите и финансовите взаимоотношения с дружества, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим и техните действителни собственици, обясни председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Йордан Цонев, цитиран от в. "Стандарт".

С промените в документа сделките между регистрирани в България компании и фирми от офшорни зони, с които страната ни няма сключени споразумения за избягване на данъчно облагане, ще се считат за сделки между свързани лица, обясни Цонев, който е вносител на проекта. По този начин, ако сделката е сключена при условия, които се различават от пазарните цени, преведената сума към офшорната компания няма да се признава за разход на българската фирма и ще се обложи с корпоративен данък от 10%.

Тези средства ще се приемат и като скрито разпределение на печалба и по тази линия ще се облагат с данък дивидент в размер на 5%. Отделно от това за скрито разпределение на печалба има санкция от 20%.

Така общо сделките с офшорни компании, които целят укриване на налози, ще се облагат с 35-процентен данък.

Предстои законът да бъде усъвършенстван между първо и второ четене в Народното събрание (НС). "В хода на обществената дискусия откриваме пропуски, които трябва да бъдат запълнени", аргументира се Йордан Цонев.

Документът ще се прецизира така, че да няма "вратички" за неговото заобикаляне. Ето защо ще фигурира условие, според което до 20-те дейности, до които няма да се допускат офшорни фирми, няма да се допускат и свързани с тях лица. С тази поправка ще се избегне възможността компания от юрисдикция с преференциален данъчен режим да регистрира фирма в България и с нея да участва например в обществени поръчки.

За зони с преференциален данъчен режим се считат тези, където данъкът върху печалбата се отклонява с повече от 60% от този в България, т.е. данъкът е под 4%. Въпреки това ще бъде избегнато и заобикалянето на закона с компании, регистрирани в Белгия и Холандия, макар те да не са офшорни зони, тъй като данъкът за минаване на сделки през тях е няколко пъти по-нисък, отколкото у нас. Това обстоятелство е повод във финансовите среди те да се наричат "данъчни хулигани", обясняват юристи.

Председателят на бюджетната комисия допълни, че се предвиждат санкции за медии, които не приведат собствеността си в съответствие със закона. Става дума за компании в медийния сектор, които нямат лиценз който може да им бъде отнет като сайтове, вестници и т.н., допълни той.

Йордан Цонев коментира следното по повод критиките, че законът е направен така, че да разчисти малките играчи в полза на големите: "Апелирам към всички, които мислят така, да ми дадат текстове как да ударим големите и аз лично ще ги внеса".

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 02.04   1512 г. – Испанският мореплавател Хуан Понсе де Леон достига източното американско крайбрежие и нарича полуострова Флорида. 1861 г. – Йосиф Соколски е...