Пет манастира очакват обновяване с европейски средства

24.12.2019 | 10:10
по статията работи: econ.bg
Пет от най-старите български манастири, обявени за паметници на културата – Бачковският, Троянският, Кремиковският, Килифаревският и Плаковският, предстои да бъдат реставрирани с европейски средства
Пет манастира очакват обновяване с европейски средства
Снимка: Пресцентър на МРРБ

Пет от най-старите български манастири, обявени за паметници на културата – Бачковският, Троянският, Кремиковският, Килифаревският и Плаковският, както и три църкви, се очаква да бъдат реставрирани с европейски средства, съобщи Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Във втория по големина български манастир - "Успение Богородично" край Бачково, се предвижда да бъдат направени ремонт на сгради, облагородяване на района и туристически център. Манастирът кандидатства за европейско финансиране на стойност малко над 1.2 млн. лв. от оперативна програма "Региони в растеж" 2014 - 2020 г.

В процес на разглеждане е проектът за Троянския манастир "Успение Богородично". Там са необходими реставрационно-консервационни и ремонтни работи на западното крило на манастирския комплекс и основната църква в него. Към проекта ще бъде добавена и концепция за туристически продукт. Троянският манастир "Успение Богородично" е не само най-големият старопланински манастир, но и трето по големина духовно средище в България. Основан е в началото на XVII в. от няколко атонски монаси отшелници, които донасят със себе си чудотворната икона на Богородица Троеручица.

Действащият девически манастир "Рождество Богородично" край Килифарево също има нужда от средства за ремонт и реставрация. Идеята е там да бъдат изградени нова магерница, конферентна зала, паркинг, туристическа пътека до стария манастир и мост на река Белица. В културната история на България Килифаревският манастир "Рождество Богородично" заема важно място. Основан е между 1348 и 1350 г. от Теодосий Търновски с подкрепата на Цар Иван-Александър и се превръща в средище на оживена книжовна и просветителска дейност. Днес манастирът е обявен за културен паметник и се счита за един от шедьоврите на Българското Възраждане.

Плаковският манастир "Св. пророк Илия" край Велико Търново има нужда от средствата за основен ремонт и реконструкция на манастирските сгради и централния храм. Проектът предвижда основни реставрационно-консервационни дейности и изграждане на туристически атракции. Заданието в момента се съгласува с Министерството на културата, тъй като манастирът е национален паметник. Там през 1835 г. е организирана Велчовата завера, като един от водачите е бил бившият игумен на манастира отец Сергий. Плаковският манастир е основан по време на Втората българска държава, но не след дълго е бил разрушен. Около 1450 г. е бил възстановен отново, но по-късно многократно е бил разграбван и опожаряван, като последният пожар е бил в средата на миналия век – през 1949 г. Манастирът успява да опази икони, рисувани от Захарий Зограф. Неговата 26-метрова камбанария с декоративна зидария е дело на Колю Фичето.

В края на ноември беше подписан договор за ремонт на Кремиковския манастир по проекта на Столичната община. В светата обител ще бъдат инвестирани малко над 9.5 млн. лв. Предвижда се да бъде извършена реставрация на стенописи, ремонт на покрива и дренажа на средновековната църква "Свети Георги" в манастира и да бъдат запазени и представени археологическите разкопки в района. Ще бъде изградено северно манастирско крило с информационен център, музейна експозиция, магерница, параклис и камбанария. Кремиковският манастир е един от най-старите по нашите земи. Датира от времето на Второто българско царство и е обявен за национален паметник на културата.

В края на ноември беше одобрено и финансиране за консервация и реставрация на фасадата на катедрален храм "Св. св. Кирил и Методий" в Бургас. Още две православни църкви кандидатстват с проекти за обновяване - "Св. Димитър" и "Св. Панталеймон" в област Видин. Към църквата "Св. Димитър" е планирано и изграждането на музей.

По управляваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството оперативна програма "Региони в растеж" 2014 - 2020 г. бе разработен механизъм с безвъзмездни средства и нисколихвено кредитиране, по който храмовете - паметници на културата от национално и световно значение, могат да кандидатстват за финансиране. Освен средствата по оперативната програма още над 4.4 млн. лв. по управляваните от МРРБ програми за трансгранично сътрудничество ще бъдат инвестирани за ремонт и благоустрояване на православни храмове.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 08.04   217 г. – Римският император Каракала е убит от преторианския префект Макрин, който го наследява на трона. 1195 г. – Византийският император Исак II Ангел е...