Повече от 3.2 млрд. лева са инвестициите на AES в България

29.10.2018 | 11:02
по статията работи: econ.bg
Повече от 3.2 млрд. лева са инвестициите на AES в България
Снимка: под лиценза на creative commons

Повече от 3,2 млрд. лева са инвестициите на енергийната компания AES в България за 17 години. Вложенията на корпорацията в страната ни са в проекти за чиста и надеждна енергия. AES изгради и управлява у нас най-модерната ТЕЦ - „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ и Съоръжението за депониране на отпадъци от производствения процес, както и най-големия ветроенергиен парк „Св. Никола“. В световен мащаб AES е лидер в предоставянето на устойчива енергия и решения за съхранението й и развива дейността си в 15 страни. Чрез изградения в София Център за споделени услуги в сферата на финансите, информационните технологии, снабдяването и доставките, корпорацията обслужва бизнесите си в Европа и Азия, давайки възможност на млади и квалифицирани българи да развият и реализират потенциала си.

Високотехнологичната централа ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ в Маришкия басейн е най-новата въглищна ТЕЦ в България. Тя е най-модерната от своя клас в Югоизточна Европа. Инвестицията на AES България в 690-мегаватовата мощност е 2,6 млрд. лева, което я прави най-голямата инвестиция в сферата на енергетиката в страната ни от промените до днес.

В производствения процес на ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово” са имплементирани най-добрите световни практики и технологии за оптимално управление на водите, качеството на въздуха и безопасното съхранение на отпадъците. Опазването на почвите и подземните води е в пълно съответствие с изискванията на ЕС и националното законодателство. Централата  е проектирана и работи в съответствие с емисионните норми за серен диоксид до 400 mg/Nm3  и степен на сероочистване около 98%, азотни оксиди до 200 mg/Nm3 и прах до 30mg/Nm3. Димните газове се изпускат в атмосферата само след като са преминали през сероочистващата инсталация, т.е. централата не може да работи, ако спре сероочистката, което гарантира опазване на въздуха от замърсяване със серен диоксид.

В ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ са изградени  различни системи и съоръжения, осигуряващи затворен оборотен цикъл на водите. Отпадъчните води се пречистват и използват отново, което намалява общото количество вода за производствени нужди. Централата работи с нулево заустване на отпадъчни води и има модерна технология за пречистване, която позволява ефективна и надеждна  работа с минимално използване на химикали.

Изграденото в близост до ТЕЦ-а Съоръжение за депониране на отпадъци от експлоатацията е единствено по рода си в България и е поредно доказателство за отговорното отношение на AES България към околната среда. Отпадъците от процесите на горене и сероочистване преди да стигнат до депото, което се намира на 7 км от централата, се съхраняват в затворени силози, оборудвани с обезпрашителни системи, за които българският екип на ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ спечели международна награда за иновации. Всички производствени отпадъци  се събират, съхраняват и третират в съответствие с европейските и българските разпоредби и разрешителни.

Стремежът на AES като глобален технологичен лидер, е да бъде водеща по отношение на глобалната трансформация на енергийния сектор към по-чиста енергия, затова компанията, ръка за ръка с въглищните централи, развива и ВЕИ. През 2010 г. AES България пусна в експлоатация най-големия ветроенергиен парк в страната - ВяЕЦ „Св. Никола“. Общата инвестиция във ВяЕЦ „Свети Никола“ е близо 540 млн. лева. 156-мегаватовият вятърен парк край Каварна има 52 турбини и благодарение на него България значително увеличава производството си на енергия от вятър, което помага на страната ни да достигне изискванията на Европейския съюз за дял на възобновяемата енергия в общия микс. ВяЕЦ „Св. Никола“ изигра водеща роля в разработването на интегрираната система за защита на птиците на територията на Защитена зона „Калиакра“, която е съобразена с европейските изисквания и най-добри световни практики за опазване на дивите птици. Интегрираната система минимизира риска от сблъсък на птици с въртящите се части на вятърните генератори чрез спиране на единични, групи турбини или цели вятърни централи, както и изпълнява мониторингова програма през рисковите периоди за видовете с консервационна значимост. Системата обединява както информация от няколко високотехнологични радарни системи и метеорологични данни, така и прекия мониторинг на място от специалисти-орнитолози, които ежедневно наблюдават птиците в района, оценяват потенциалните рискове и при необходимост издават заповеди за спиране на турбини.

Чрез въвеждане на високите екологични изисквания към производството на електроенергия и чрез инвестициите в опазване на околната среда, AES България налага нови стандарти на отговорно отношение към природата в българския енергиен сектор.

244505

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо влиза в аптеката и започва да изброява на аптекарката: - бинт; - марля; - риванол; - кислородна вода; - лепенки; - обезболяващи; Аптекарката се притеснила и го пита -  - Да не е...
На този ден 26.02   364 г. – Валентиниан I става римски император. 1616 г. – На Галилео Галилей е забранено да преподава астрономията на Николай Коперник, като противоречаща на...