Подобряваме партньорските си отношения със Световната банка

13.04.2014 | 17:50
по статията работи: Момчил Лалев
Ще гарантираме дългосрочната устойчивост на публичните финанси, заяви финансовият министър Петър Чобанов
Подобряваме партньорските си отношения със Световната банка

Приоритет на правителството по отношение на фискалната и бюджетната политика е да се гарантира финансовата стабилност и дългосрочната устойчивост на публичните финанси. Това заяви министърът на финансите Петър Чобанов, цитиран от пресслужбата на министерството на финансите (МФ).

Той се срещна във Вашингтон с висшия ръководен екип на Световната банка в лицето на вицепрезидента Лаура Тък, директора за Централна Европа и Балтийските държави Мамта Мурти, изпълнителния директор на холандската група в СБ Франк Хеемскерк и ръководителя на българския офис Маркус Репник.

По време на срещата си министър Чобанов и Лаура Тък изразиха задоволство от подобряването и развитието на партньорските отношения, а също и увереност за бъдещи консултации и сътрудничество.

И двете страни адмирираха конструктивния и ползотворен диалог през последната година, който намери израз в по-високата ефективност и постигнатите много добри резултати от сътрудничеството на България със Световната банка.

Министър Чобанов подчерта, че това се измерва с успешното преструктуриране и изменение на заемните споразумения по два от проектите - Проекта за социално включване и Втория проект за улеснение на търговията и транспорта.

Предстои да бъде преструктуриран и третият проект от портфейла на банката в страната - за развитие на общинската инфраструктура.

Лаура Тък се ангажира, в контекста на бъдещото сътрудничество със страната ни, да бъдат предоставени експертните услуги на най-добрите екипи на банката във важни за икономиката сектори.

Министър Чобанов отбеляза, че през периода 2015-2017 г. със средствата от ЕС ще продължи подкрепата за развитието на ключови национални политики в областта на образованието, заетостта, развитие на конкурентоспособността на икономиката, здравеопазване и други приоритетни за страната сектори.

България си сътрудничи със Световната банка и по линия на възмездните консултантски услуги с цел повишаване на усвояването на средствата от ЕС. Страната ни се възползва от високата експертиза на международната институция във водния сектор чрез разработване на Стратегия за развитие и управление на ВиК сектора за периода 2014-2023 г. и получава съдействие в областта на иновациите и пътищата.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 13.01   1610 г. – Галилео Галилей открива спътник на Юпитер – Калисто. 1822 г. – В Гърция е приет дизайнът на сегашния национален флаг. 1854 г. – Във...