Потребителите ще могат да избират доставчика си на ток

03.07.2012 | 16:11
по статията работи: Петър Чернев
НС прие на второ четене промени в Закона за енергетиката. Обмислят цената на "зеления" ток да се променя на 3 месеца
<p style="margin-bottom: 0cm;"><span><strong>Електрическа крушка може да свети много по-дълго. </strong></span><span>Само че това не се случва заради „картела Феб“, ни разказва тази конспиративна</span><span> </span><span>теория . В пъкления заговор участват големи компании като </span><span>General Electric, Philips </span><span>и </span><span>Osram. </span><span>Въпросните са се споразумели да задържат живота на произвежданите от тях крушки до около 1000 часа и да скрият по-издръжливите модели от потребителите. <br /></span></p>

Електрическа крушка може да свети много по-дълго. Само че това не се случва заради „картела Феб“, ни разказва тази конспиративна теория . В пъкления заговор участват големи компании като General Electric, Philips и Osram. Въпросните са се споразумели да задържат живота на произвежданите от тях крушки до около 1000 часа и да скрият по-издръжливите модели от потребителите.

Снимка: Sxc.hu
Още по темата

Има законови предпоставки сами да избираме доставчика си на ток

Без никакви изказвания и дебати депутатите приеха днес промени в Закона за енергетиката, внесени от Министерския съвет. С тях се осигурява възможност всеки клиент ще може да избира избира своя доставчик, както и всеки доставчик да достигне до потенциалните си клиенти, като им предложи енергия на конкурентна цена. Това се постига чрез законово осигуряване на равнопоставен достъп до мрежите – електрическа и газова, информира пресцентърът на МИЕТ.

Основен акцент на закона е и осигуряване независимостта на операторите, които ще са собственици на мрежите за пренос на електрическа енергия и природен газ от дейностите по производство и доставка на енергия.  Те ще съставят и ежегодно ще актуализират 10-годишни планове за развитието на преносните мрежи.

С поправките се засилват правомощията на националния енергиен регулатор (ДКЕВР), улеснява се и се насърчава трансграничната търговия с енергия и трансграничното коопериране и инвестиции, повишава се прозрачността на пазара по отношение на мрежовото опериране и снабдяването, подобрява се и защитата на интересите на потребителите.

В началото на годината председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев заяви, че свободният избор на доставка на ток за бита крие определени рискове за хората. Той обясни: "Дори и да освободим пазара не бих казал, че това ще бъде полезно за битовите клиенти. В момента ги защитаваме - имат постоянни цени на електричеството през цялата година и не са подложени на чисто пазарните рискове от избора на доставчик".

Междувременно стана ясно, че ДКЕВР ще определя преференциалните цени за изкупуване на електроенергия от възобновяеми източници и когато в резултат на анализ на ценообразуващите елементи констатира същественоизменение на някой от тях. Това реши парламентът, който прие окончателно промени в Закона за енергетиката, информира БТА.

Няма да има такса "електромер"

Няма да има такса "електромер". Категорично - остава действащият в Закона за енергетиката текст, в който се казва, че електроразпределителните дружества нямат право да налагат такава такса. Това заяви пред журналисти в парламента зам.-председателят икономическата комисия в парламента Диан Червенкондев от ГЕРБ във връзка с приетите на второ четене промени в Закона за енергетика, предаде Агенция “Фокус”.

Депутатът добави: "Една такава тема трябва широко да се дебатира, за да се стигне до консенсус. Такава кръгла маса предстои за топлофикацията още другата седмица. На нея ще се изяснят въпросите от обществен интерес за месечното отчитане, за дистанционното отчитане, за противодействието на кражбите на топлинна енергия и други".

Обмислят цената на "зеления" ток да се променя на 3 месеца

Обмислят се и промени в Закона за енергетиката, според които цената за изкупуване на "зелена" енергия да се променя не само веднъж в годината, а по-често, информира БНР.

Информацията съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев. Той добави: "Когато се намаляват цените или се коригират цените от възобновяеми източници по-често, а обикновено винаги сме ги намалявали само надолу, това ще се отразява в следващи периоди да не се увеличава зелената добавка за потребителите и оттам по-ниски цени за потребителите и за всички".

Промените ще позволят цените на "зеления" ток да се променят на 3 месеца. Те обаче няма да се отразява веднага на сметките за електричество за крайните потребители. Евентуалното намаление ще бъде отразявано в следващия ценови период, информира Дарик радио.

Промени в Закона за енергетиката ще ни спестят нов ценови шок като този от 1 юли, обясни шефът на държавния регулатор. Той който мотивира 13-процентния скок на тока с добавката за зелена енергия: "Такова предложение е подкрепено от Министерството на икономиката и от депутатите, и най-вероятно ще бъде прието в новия Закон за енергетиката".

По повод големия скок в цената на тока, която влезе в сила от 1 юли, Семерджиев обясни: "Очевидно е, че в настоящия момент и по-точно към май и юли, дори април, цените за фотоволтаичните паркове бяха надцени и това е обяснението за огромния интерес на инвеститорите за изграждането на такива паркове. Тъй като ние нямаме възможност да променяме цените повече от един път годишно по сегашното законодателство, това предизвика и големия бум на изграждане и въвеждане в експлоатация на фотоволтаични централи за последните 2-3 месеца". Той допълни, че за всички потребители е важно цената на тока да се променя веднъж за една година.

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 19.11   461 г. – Либий Север е провъзгласен за римски император в Равена. 1493 г. – По време на втората си експедиция Христофор Колумб открива остров, който кръщава...