Почти половината от министерствата - без безплатен достъп до безжичен интернет

07.09.2012 | 16:47
по статията работи: Петя Бързилска
Сградите на МТСП и МИЕТ са сред тези, в които има свободен Wi-Fi. В тази на президентската институция няма
Почти половината от министерствата - без безплатен достъп до безжичен интернет
Снимка: iNews

Почти половината от министерствата не са осигурили безжичен интернет достъп за посетителите в сградите. Свободен достъп до интернет няма и в сградата на президентството, показва проучване на БГНЕС.

7 от 16-те министри в 15-те министерства не са се погрижили за това в ръководените от тях институции да има свободен достъп до интернет. Само в три от тях имат планове за това.

В Министерството на физическото възпитание и спорта (МФВС) не само, че няма свободен достъп до безжичен интернет, но от институцията не планират да осигурят такъв. От Министерството заявяват по този въпрос, че "предоставянето на подобен достъп е въпрос на избор от конкретната институция, който е свързан с преценката на няколко немаловажни фактора, свързани предимно със сигурността на информацията".

Същевременно обаче в Министерството на вътрешните работи и Министерството на отбраната имат планове да се осигури Wi-Fi.

От МФВС обясняват по този въпрос, че "досега в МФВС подобен вид достъп не е осигуряван. Като държавна институция, сигурността на информацията е приоритет за МФВС и от тази гледна точка предоставянето дори на криптиран безжичен интернет достъп, би компрометирало нивото на сигурност в мрежата на ведомството. Поради тази причина МФВС няма интерес от предоставянето на подобен вид достъп".

Всъщност тук не става въпрос за интереса на министерството, а за интереса на хората, на които им се налага по една или друга причина да влизат там. В отговора си те все пак обясняват, че "при необходимост", МФВС има възможност за предоставяне на интернет достъп "на определени компютри в конферентната зала", където обикновено се провеждат срещи с журналисти и граждани.

Донякъде объркващ е мотивът, с който от Министерство на образованието, младежта и науката (МОМН) също обясняват защо в сграда, която не е затворена само за служители, няма свободен интернет, а има Wi-Fi само за вътрешни нужди. "Не предлагаме безжичен интернет за свободен достъп, тъй като първо няма подобна необходимост (все пак сме министерство, в което хората влизат с конкретна цел) и второ - подобно нещо би създало допълнителни проблеми в сигурността на нашата ИТ инфраструктура. При възникване на конкретна необходимост, винаги можем да изградим бързо такъв вид връзка", гласи отговорът. Така и не стана ясно обаче какво означава това, защото се предполага, че хората влизат с определена цел във всяка една институция, но това не означава, че не им трябва безжичен интернет.

В Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) обаче са осигурили безплатен и свободен интернет за гражданите и служителите на министерството. Свободните мрежи там са две – една за работещите в министерството и за гражданите, които го посещават и една за всички, които се намират около сградата на МТИТС или иначе казано в района на градинката пред Народния театър.

Статистиката сочи, че втората мрежа се ползва от около 1000 души месечно, като едновременно могат да се свържат около 60-70 души.

По официални данни на Европейската комисия (ЕК) 46 % от населението на България използва интернет редовно. Според различни други данни пък около два милиона българи са в социалните мрежи, като прекарват там средно по около 1 час. Неведнъж на факта, че милиони българи са вече в интернет, е обръщал внимание и държавния глава Росен Плевнелиев. Оказа се обаче, че все още дори и в ръководената от него институция няма безплатен Wi-Fi. Бъдещи планове, за да предоставят такъв има, въпросът е доколко далеч в бъдещето ще бъдат реализирани те. Най-малкото, за да не противоречат думите на държавния глава с действията му, коментират от БГНЕС.

В Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) има осигурен безжичен интернет и в трите сгради. Това е така откакто ведомството се ръководи от новия министър Делян Добрев. Пресцентърът на министерството дори обясни, че "за улеснение са поставени табели с наименованието на безжичната мрежа и телефон за връзка и техническа помощ".

В Министерството на финансите (МФ) свободен Wi-Fi няма, има безжичен интернет, защитен с парола, която, както ни увериха от ведомството, можела да бъде предоставяна при необходимост. И от Министерството на земеделието и храните (МЗХ) заявиха, че разполагат с безжичен интернет в пресцентъра и зала Голям Колегиум. "Интернетът може да се ползва свободно от посетители и журналисти", казаха от там.

Същевременно в Министерството на отбраната няма свободен достъп до безжичен интернет, но работят по този въпрос, при това са поставили конкретни срокове. "Планирано е до края на годината в Министерството на отбраната да бъде реализирано осигуряването на безжичен интернет, който да може да бъде ползван от посетители на ведомството", казаха от МО.

Подобна е ситуацията с интернета и в Министерството на външните работи (МВнР). Там в момента няма, но работят по реализирането на проект за осигуряване на свободен достъп до интернет за посетителите на институцията. Те обещават той да приключи в началото на следващата година. Сградата на МВнР, както на всички останали държавни институции, е с регламентиран достъп, уточниха от министерството.

Що се отнася до Министерски съвет в цялото фоайе на първия етаж и в Гранитна зала (в която най-често се организират пресконференции и в която се провеждат заседания на работни групи и консултативни органи) има безплатен интернет достъп. На разположение на гражданите и журналисти там идва две свободни Wi-Fi мрежи. Такъв е достъпът до интернет за посетителите при министъра, който отговаря за усвояването на еврофондовете, тъй като кабинетът и администрацията му са в сградата на Министерски съвет.

В съседната сграда - на Министерството на труда и социалната политика (МТСП) също има осигурен безжичен интернет.

Wi-Fi мрежа има също и в двете сгради на Народното събрание. Той е защитен с една и съща парола от години, която лесно може да бъде получена от всички, които не я знаят. С парола е и безжичният нет в сградата на регионалното министерство. Там има осигурен достъп едва от месец май тази година и то в една от работните зали. "На посетителите се предоставя парола за достъп", заявиха от ведомството.

В МВР интернет достъп има само за служителите. "В тази връзка е изградена защитна инфраструктура, която да гарантира сигурността на предоставените услуги. Предвижда се реализация на проекти, които да осигурят изграждането на безжичен достъп в сградата на министерството", посочиха от ведомството. Те все пак уточняват, че "всичко това може да бъде реализирано след осигуряване на съответно финансиране".

Всъщност осигуряването на такова финансиране не би трябвало да е толкова голям проблем за едно министерство. Според експертите в тази област за рутер и окабеляване в една стая например са необходими около 100 лв., със съответните допълнителни мерки за сигурност, оскъпяването може да стигне максимум до около 1000 лв.

В сградите на МОСВ също няма осигурен безжичен интернет за свободно ползване от граждани. От министерството на Нона Караджова посочват, че "в Информационния център на МОСВ на ул. "Ул. Гладстон" № 67 е осигурен интернет достъп (на стационарен компютър) за граждани до всички публични сайтове, поддържани от министерството". В Министерството на правосъдието няма свободен достъп до интернет за посетители, няма и проект за това.

В Министерството на културата има безжичен интернет на седмия етаж на сградата от близо две години. Журналисти и граждани ползват безжичния интернет, когато в залата има събития, обясниха от там. От повече от една година на определени места в сградата на Министерството на здравеопазването (МЗ) има осигурен безжичен интернет, който се използва от служителите в администрацията. Той може да се използва и от посетители, но след като им бъде предоставена парола за временен достъп по съответния ред, казаха от МЗ. Направени са съответните настройки, за да може от началото на месец септември да се осигури безжичен достъп до интернет и за журналисти в Заседателната зала, където традиционно се провеждат пресконференции.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 20.10   1740 г. – Мария Тереза се възкачва на трона на Австрия. Франция, Прусия, Бавария и Саксония отказват да уважат завещанието на нейния баща Карл VI, император на...