Пощенска банка със студентски „Кредит за отличници“ с лихва 6,5%

23.06.2016 | 11:33
по статията работи: econ.bg
За втора поредна година лихвеният процент е по-нисък от регламентирания в закона
Пощенска банка със студентски „Кредит за отличници“ с лихва 6,5%

По повод предстоящите активни месеци за записване във висшите учебни заведения в страната и в резултат на засилен интерес към студентските кредити с държавна финансова подкрепа, Пощенска банка предлага студентски кредит с промоционална фиксирана лихва от 6,5% за целия период на кредита. За него потребителите не дължат такси и комисиони и кредитът не е обвързан с допълнително условие за ползване на други продукти на банката. Студентският кредит от Пощенска банка се отпуска по линия на държавната програма за кредитиране на студенти и докторанти, съгласно подписания през юли 2013 г. договор с министъра на образованието и науката. От стартирането на програмата през 2010 г. Пощенска банка е първата банка участник в нея, която предлага по-нисък лихвен процент от регламентирания в Закона за кредитиране на студенти и докторанти.

От началото на 2016 г. средният размер на студентските кредити, договорени с Пощенска банка, нараства близо четири пъти спрямо 2015 г., като това увеличение е тенденция за програмата като цяло. Тази тенденция се обяснява с постепенното увеличение на семестриалните такси, минималната работна заплата (кредитът за издръжка е базиран на нея) и нарастването на интереса към програмата сред чуждестранните студенти. Най-голям интерес към финансиране от Пощенска банка проявяват студентите от Нов български университет, следвани от студентите от Медицински университет София, като през 2016 г. постъпват по-голям брой искания за кредити и от медицинските университети в Пловдив и Плевен.

Най-често финансиране търсят студентите от специалностите „Медицина” − 18%, „Икономика” − 10% и „Право“ − 5%, което в голяма степен съответства на тенденциите от предходната учебна година. Преобладават кредитите за заплащане на семестриални такси, а отпуснатите от Пощенска банка средства за издръжка на дете са 5%. По-голяма част от отпуснатите студентски кредити от Пощенска банка са за придобиване на образователно-квалификационна степен бакалавър – 68%.

Освен най-изгодните условия за кредитиране на студенти, които банката предлага, наскоро тя бе отличена и за маркетинговата комуникация на „Кредит за отличници“ от Българската асоциация на рекламодателите. Ценното признание е първото място в категория „Ребрандинг на продукт“.

 Финансирането по програмата за студентско кредитиране е целево и е предназначено за заплащане на семестриалните такси или за издръжка на дете, родено или осиновено по време на обучението. От този тип кредити могат да се възползват студенти и докторанти, обучаващи се на територията на България и в университети, акредитирани от Министерството на образованието и науката. Кандидатстващите трябва да бъдат български граждани, граждани на друга страна членка на ЕС, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия или Швейцария, на възраст до 35 г., записани в редовна форма на обучение, да нямат придобита същата образователно-квалификационна или научна степен, да не са отстранени и да не са прекъснали обучението си. Моделът на субсидиране е базиран на Закона за кредитиране на студенти и докторанти, а заявленията могат да се подават лесно и удобно и онлайн на www.postbank.bg.  

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 25.05   17 г. – Германик празнува триумф за победите си над всички германски племена на запад от река Елба. 1293 г. – При земетресение в Камакура (Япония) загиват...