По-добрите университети ще получат 15 млн. лв. допълнителна субсидия

20.06.2012 | 16:25
по статията работи: Елица Елефтерова
Сумата се осигурява от предвидените разходи по бюджета на Министерство на образованието за 2012 г.
По-добрите университети ще получат 15 млн. лв. допълнителна субсидия
Снимка: Булфото

Висшите училища ще получат близо 15 млн. лв. допълнителна субсидия за качество на обучението. Това прие правителството на днешното си заседание.

Министерски съвет гласува критериите и реда за предоставяне на частта от държавната субсидия за издръжка на обучението, която се определя въз основа на комплексната оценка на висшите училища за качество на обучението и съответствието му с потребностите на пазара на труда.

Тази оценка се формира на базата на индикатори със съответна тежест, включени в три основни групи – учебен процес, научни изследвания, реализация и връзка с пазара на труда, и стойностите на индикаторите, определени в рейтинговата система на висшите училища у нас.

Необходимите средства за увеличаване на субсидията през настоящата година е в размер на 14 990 000 лв. и се осигуряват за сметка на предвидените разходи по бюджета на Министерство на образованието за 2012 г.

Професионалните направления са разделени на две групи:

  • „Педагогически науки”, „Природни науки, математика и информатика”, „Технически науки”, „Аграрни науки и ветеринарна медицина” и „Изкуства";
  • „Хуманитарни науки”, „Социални, стопански и правни науки”, „Здравеопазване и спорт” и „Сигурност и отбрана”.


Субсидията за професионалното направление, по което висшето училище е класирано на първо място, се умножава по коефициент за съответното професионално направление. По този начин субсидията за издръжка на обучението на висшите училища, получили най-висока оценка за качество по професионалните направления от първата група, се увеличава с 25%, а субсидията по професионалните направления от втората група се увеличава с 12,5%.

Увеличение на субсидията за издръжка на обучението получават и висшите училища, класирани на второ и следващо място по съответното професионално направление, ако отговарят на определените с постановлението условия.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 27.01   98 г. – След смъртта на император Нерва Траян става император на Римската империя. 1299 г. – Създадена е Османската държава, впоследствие превърнала се в...