Правителството прие план за осигуряване на равни възможности на хората с увреждания

09.05.2012 | 18:05
по статията работи: Елица Елефтерова
Пет организации на и за хора с увреждания са признати за представителни на национално равнище
Правителството прие план за осигуряване на равни възможности на хората с увреждания
Снимка: Булфото

Правителството прие годишен доклад за изпълнението на Плана за действие за осигуряване на равни възможности на хората с увреждания 2010-2011 г.

През 2011 г. за осигуряване на достъпна архитектурна среда, достъпен транспорт и услуги са реализирани редица програми и мерки от страна на няколко министерства, неправителствени организации и общини.

Общините, например, са изградили 259 съоръжения за осигуряване на достъпна среда и са ремонтирали читалища и културни институти, за да могат да бъдат посещавани от хората с увреждания.

В изпълнение на програмата за осигуряване на достъп и адаптиране на културни, исторически и спортни обекти с международно, национално и регионално значение, която се реализира от Агенцията за хората с увреждания, са финансирани 17 проекта за осигуряване на достъп и адаптиране на работната среда за хора с увреждания.

Направени са промени в нормативната уредба за подобряване качеството на живот на хората с увреждания – значително е съкратен срокът за изплащане на целевата помощ за изработване, покупка или ремонт на медицински изделия и помощни средства и др.

Ратифицирана беше конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, което се определя като голям успех и от правителствените, и от неправителствените организации в страната.

Продължи процесът на деинституционализация чрез намаляване на капацитета и закриване на специализирани институции, успоредно с развитие на формите за предоставяне на социални услуги в общността – дневни центрове, центрове за настаняване от семеен тип, рехабилитационни центрове и др.

През учебната 2010/2011 са се обучавали 10 304 деца и ученици със специални образователни потребности. Продължи реализацията на Националната програма за заетост и обучение на хора с трайни увреждания от Агенцията по заетостта.

По Програмата е осигурена заетост на 3 037 души с трайни увреждания, от които 1 563 са включени в нова заетост. Средномесечно са работили 1 923 лица. Изразходваните за целта средства надхвърлят 6,5 млн. лв.

По Оперативна програма „Регионално развитие” в процес на изпълнение са голям брой проекти, включващи мерки за осигуряване на равни възможности на хората с увреждания. През миналата година са приключени 17 договора за безвъзмездна финансова помощ с предвидени мерки за осигуряване на равни възможности за хората с увреждания.

В същото време на заседанието днес стана ясно и, че правителството прие решение за признаване на пет неправителствени организации на и за хора с увреждания за срок от три години. Това са Съюзът на инвалидите в България, Асоциацията на родителите на деца с увреден слух, Съюзът на слепите в България, Асоциацията на родителите на деца с нарушено зрение и Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите.

Организациите са регистрирани в обществена полза и отговарят на общите и специфични критерии за признаване на представителство на национално равнище.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 05.08   1100 г. – Хенри I е коронован за крал на Англия в Уестминстърското абатство. 1716 г. – 40-хилядна австрийска армия начело с принц Йожен Савойски разгромява...