Предлагат гъвкавото работно време да влезе в Кодекса на труда

23.10.2012 | 14:28
по статията работи: Ралица Стоянова
За да се намали младежката безработица, е необходимо да се създадат условия за атипична заетост, смятат от "Визия 21"
Предлагат гъвкавото работно време да влезе в Кодекса на труда

Безработицата в България се е увеличила повече от два пъти от 2007 г., когато е била 6%, до 2012 г., когато достига 12,4% (според данни на Евростат). Обезкуражените лица, които не са успели да си намерят работа повече от една година, достигат 227 хил. души през второто тримесечие на 2012 г. Тези обобщени данни бяха представени по време на пресконференция относно визиите за пазара на труда.

Средствата по националния план за действия по заетостта през последните години са по 73 млн. лева годишно. Те обхващат все по-малко хора заради увеличението на минималната работна заплата и осигуровките, които също нарастват. Според Атанаска Тодорова от клуб "Визия 21” 90 млн. лева трябва да бъдат заложени в националния план за действия по заетостта за догодина.

18% от хората в Европа са заети на непълно работно време в Европа, в България - едва 2%. От клуба предлагат утвърждаването на гъвкавото работно време чрез въвеждане на задължение в Кодекса на труда работодателите да дават възможност за такова работно време на лица, които гледат деца или възрастни.

Друго предложение е част от платения годишен отпуск, например 2 дни, да се ползва извънредно, ако нещо се случи с член от семейство. В момента майките имат възможност да ползват допълнителен отпуск до 2 дни. От клуб "Визия 21” искат и бащите да имат право на такъв отпуск.

За да се намали младежката безработица, е необходимо да се създадат условия за атипична заетост - надомна и дистанционна работа. Трябва да се направи регистър на този вид трудови договори, за да има статистика за това колко лица са ангажирани в тези форми на заетост, пише iNews.bg

Друго предложение на клуб "Визия 21” е въвеждането на трудови стажантски договори за лица до 29 г., завършили средно или висше образование, които до този момент не са имали професионален опит по специалността. Договът да бъде със срок от 1 до 9 месеца, а стажът задължително да се заплаща, настояват от клуба.

Същевременно от доклад на европейската агенция Eurofound стана ясно, че страната ни е на първо място по процент на младите хора между 15 и 29 години, които нямат работа, не учат или не са в някакво обучение. България през миналата година е изгубила от това 3-3,5% от БВП или между 2,25 и 2,62 млрд. лв. за БВП за 2011 г. в размер на 75,26 млрд. лв.

Според Агенцията по заетостта безработицата през септември е 10,6%, а през август е била 10,7%.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 23.05   1430 г. – Жана д'Арк попада в плен на бургундите, докато се опитва да освободи Компиен. 1498 г. – Джироламо Савонарола, италиански духовник и политически...