Предлагат да се изгради нов студентски град

05.04.2012 | 17:20
по статията работи: Ралица Стоянова
Предложението е на Съвета на ректорите на университетите. Според Диков то е неизпълнимо
Предлагат да се изгради нов студентски град
Снимка: Булфото

Да се изгради нов Студентски град, оформен като кампус, в софийското село Лозен предложи председателят на Съвета на ректорите на висшите училища проф. Ваньо Митев на днешното заседание на съвета.

Той призова държавата да даде терен и задание за построяването на общежитията и на инфраструктурата към тях. Ако се построи нов Студентски град в Лозен, пътуването до него ще е 20 минути с автобус от Окръжна болница, смята Митев. Председателят на Съвета на ректорите призова образователният министър Сергей Игнатов, кмета на София Йорданка Фандъкова и главния архитект на столицата Петър Диков експертно да преценят има ли подходящ терен за изграждането на нов Студентски град, за да се направи тази инвестиция. Необходими са сериозни икономически разчети колко ще струва новият студентски кампус, тъй като много "чужди и български предприемачи, желаят, натискат се и предлагат да вложат пари, за да се построят студентските общежития", заяви проф. Ваньо Митев.

Според него построяването на нов Студентски град не е утопия, а е радикално решение, което може да се осъществи.

Главният архитект на София Петър Диков посочи, че не може да има нов Студентски град, а само да се построят нови общежития на ново място с публично-частно партньорство. Той допълни, че няма как да се изместят университетите от сегашните им места, за да се оформи нов Студентски град някъде другаде. Той подкрепи предложението за изграждането на видеонаблюдение в общежитията в ж. к. "Студентски град", но изрази съмнение за ефективността на видеонаблюдението, информират от БТА.

Диков припомни, че пет от най-големите поп-фолк заведения в София са настанени в "Зимния дворец". По думите му университетите са отдали помещения в общежитията за кръчми и за дискотеки, а всъщност първоначалното им предназначение е било за обучение и за хранене. Заедно с това в територията на комплекса има и реституирана земя между общежитията, допълни той.      

Студенти във видимо неадекватно състояние няма да се допускат в общежитията по всяко време на денонощието, решиха още на заседанието си Съветът на ректорите на висшите училища. На него ректорите приеха единен правилник за вътрешния ред в студентските общежития, в който се казва, че те са място за учене и за почивка.

Посещенията за гости в общежитията ще са разрешени само до 22.00 ч. Забранява се вдигането на шум по всяко време в студентските общежития, а не само от 14.00 до 16.00 ч. Общежитията ще се заключват в 22.00 ч., а закъснелите студенти ще влизат "след индентификация от охраната", за да не се допуска достъп и на външни хора. "В общежитията няма да се пускат студенти в тотално неадекватно състояние, каквито случаи има", заяви проф. Митев. По думите му портиерите или охраната в общежитията ще разполагат с паник-бутони и ако пияни студенти вдигат скандали, веднага ще се алармира полицията.

“Общежитието не е място за веселби, а за учене и затова не трябва в него да има шум и купони. Който иска да се весели, да излиза на квартира", коментира проф. Ваньо Митев. Той обясни, че всяко нарушение във вътрешния ред на общежитията трябва писмено да бъде регистрирано от етажния отговорник. Според тежестта на съответното нарушение студентът ще бъде предупреден или отстранен от общежитието. Наетите охранителните фирми в общежитията, които не изпълняват задълженията си, ще бъдат съобщавани на министъра на вътрешните работи с предложение за отнемане на лиценза им, обяви проф. Митев.

Той обаче отбеляза, че всичките тези мерки в правилника са палиативни, защото "когато студентът излезе от общежитието, той се превръща в пушечно месо". Навън студентът става обект на агресия от "разни сводници, наркодилъри и затова в Студентския град има заведения, дискотеки и публични домове, коментира председателят на Съвета на ректорите. Затова според проф. Митев проблемите в Студентския град могат да се решат радикално, само ако се затворят всички заведения или ако се построи нов студентски кампус.

“Много добра идея е да се спре чалга-музиката в заведенията в Студентския град в София, но Съветът на ректорите не може да направи това, а аз като министър също не мога”, каза министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов след заседанието. На него ректорът на Музикалната академия в Пловдив проф. Милчо Василев предложи със закон да се забрани чалга-музиката в дискотеките в Студентския град, тъй като "поп-фолкът предполага гъделичкане на низките страсти, от които идват и алкохолните проблеми".

“С какъв закон и кой ще забрани чалгата”, попита риторично Игнатов. "От началото на 90-те години се води война на интелектуалци срещу чалгата, през това време аз не слушам тази музика, но разбирам, че тя се е трансформирала в нещо като етномузика", каза министърът. Той отбеляза, че в демократичното общество забраните са почти неосъществими. Попитан дали ако се забрани чалгата, ще се затегне редът в Студентския град,  министър Игнатов отговори на журналистите "защо смятате, че хората, не могат да се напиват и в тишина".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо влиза в аптеката и започва да изброява на аптекарката: - бинт; - марля; - риванол; - кислородна вода; - лепенки; - обезболяващи; Аптекарката се притеснила и го пита -  - Да не е...
На този ден 08.07   52 пр.н.е. г. – Основан е град Париж. 1497 г. – Вашку да Гама отплава от Лисабон в търсене на морски път от Европа за Индия. 1663 г. – Кралят на Англия...