През 2017 се очаква стабилизиране на младежката безработица

25.08.2016 | 09:00
по статията работи: econ.bg
Броят на младите безработни по света тази година ще отбележи ръст, достигайки 71 млн. души
През 2017 се очаква стабилизиране на младежката безработица

Броят на младите безработни по света тази година ще отбележи ръст, достигайки 71 млн. души, но през 2017 ще се стабилизира, сочат прогнозите на анализатори от Международната организация на труда /МОТ/.

МОТ счита, че ръстът на безработица при младежи на възраст между 15 и 24 години, ще достигне през 2016г. 13.1% /срещу 12.9% през 2015 г. Това означава половин млн. души повече и приближаване до рекордното ниво от 13.2% през 2013 г.

Това увеличение идва след три години спад и се обяснява с по-дълбока от очакваната рецесия в няколко от големите развиващи се икономики, износителки на суровини и със стагнацията на икономическия растеж в няколко от развитите страни, обяснява Стинън Тобин – икономист в МОТ и основен автор на доклада. Най-голям е дялът на арабските страни и в Северна Африка, където ръстът на безработицата се колебае около 30%. В развитите страни се очаква най-голям ръст на младежката безработица през 2016 – 14.5% или 9.8 млн. души. Ситуацията трябва леко да се подобри през 2017 г. с прогноза за 14.3%. Дялът на младежката безработица в страните с развиващи се икономики трябва да остане сравнително стабилен /около 9.6% през 2016г. Като се обяснява до голяма степен с увеличаване на броя на населението в активна възраст. В цифрово измерение това означава да достигне 7.7 млн. души.

Тези цифри обаче не отразяват напълно „сериозността на ситуацията на пазара на труда за младежите“ в страните с развиващи се икономики и в развиващите се страни, тъй като голяма част от младежите, които работят, не печелят достатъчно, за да излязат от бедността“, предупреждава МОТ. Според организацията около 156 млн. младежи в тези страни живеят в крайна бедност /с по-малко от 1.90 долара на ден на човек/ или в умерена бедност /между 1.90 и 3.10 долара на ден/. През 2015 г. ООН прие 17 цели за устойчиво развитие. Сред тях е и изкореняване на крайната бедност до 2030 г. /БГНЕС

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
СИНХРОН-С ООД Пълен инженеринг на системи за пожарна безопасност и системи за сигурност
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 15.06   1215 г. – В Англия е подписана Магна харта, ограничаваща правата на монарха за сметка на правата на аристокрацията и църквата. 1253 г. – Българският цар Михаил...