Приеха промените в Закона за опазване на околната среда

16.12.2009 | 10:46
по статията работи:
Обжалването на решението по ОВОС няма да спира изпълнението на проектите
Приеха промените в Закона за опазване на околната среда

Народните представители приеха на второ четене Закона за изменение и допълнение на Закона за опазване на околната среда, предаде БГНЕС.

Създаден е текст, според който обжалването на решението по ОВОС не спира изпълнението на проектите. Сред аргументите на вносителя - Министерски съвет е и факта, че с промените в законодателство се въвеждат разпоредбите на две европейски директиви, които се отнасят до контрола на опасностите от големи аварии, които включват опасни вещества. Постига се облекчаване на някои административни режими - отпадане на регистрационния режим за експертите по ОВОС; преодоляване на възникнали несъответствия при прилагане на процедурата по ОВОС и оценка за вместимост; съкращаване на сроковете за приемане и предоставяне на обществеността на информация за състоянието и политиките за опазване на околната среда.

Министърът на околната среда и водите ежегодно ще внася в Министерския съвет доклад за състоянието на околната среда, който след приемането му ще се публикува като Национален доклад за състоянието и опазването на околната среда, с което би трябвало да се съкратят сроковете за приемане и предоставяне на обществеността на информация за състоянието и политиките за опазване на околната среда. Премахва се задължението докладите за ОВОС и ЕО да се възлагат на експерти, регистрирани от Министерството на околната среда и водите, тоест, дава се възможност на възложителите да избират експертите на пазарен принцип.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо влиза в аптеката и започва да изброява на аптекарката: - бинт; - марля; - риванол; - кислородна вода; - лепенки; - обезболяващи; Аптекарката се притеснила и го пита -  - Да не е...
На този ден 22.11   1497 г. – Вашко да Гама достига нос Добра надежда. 1906 г. – На международна конференция в Берлин е възприето съгласие сигналът SOS да бъде международен при...