По повод постъпили жалби от граждани за лошо качество на хляб, РИОКОЗ-Добрич извърши тематична проверка на всички големи хлебопроизводители в региона. Проверени са 3 хлебозавода и 3
хлебопекарни, съобщи Дарик радио. Взети са 6 проби хляб за анализ по показатели влажност и съдържание на сол в сухо вещество. При две от пробите е доказано несъответствие с показателите, заложени във
фирмените технологични документации, съобщават още РИОКОЗ. Издадени са предписания за стриктно спазване на технологичните инструкции при производството на хляб.
Хлебопроизводителите в Добричка област са 37, а сладкарите са 17. 48 от тях имат въведени системи за безопасност на храните НАССР. Пет обекта не функционират - 1 в Добрич, 1 в общ. Шабла, 2 в
общ. Тервел и 1 в общ. Ген. Тошево. За един обект в община Тервел е издадена заповед за спиране, тъй като материално-техническата база не отговаря на здравно-хигиенните изисквания и не е изпълнено
предписание на РИОКОЗ-Добрич за извършване на ремонтни действия.