Производствените цени през април растат с над 5% на годишна база

30.05.2017 | 13:30
по статията работи: econ.bg
НСИ отчита увеличение на цените в преработващата промишленост, докато в добивната промишленост е регистрирано намаление
Производствените цени през април растат с над 5% на годишна база
Снимка: БГНЕС

Общият индекс на цените на производител през април 2017 г. нараства с 0,9% спрямо предходния месец и с 5,4% в сравнение със същия месец на 2016 година, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).

През март 2017 г. индексът се понижи с 0,5% спрямо февруари и се повиши с 4,1% на годишна база.

Данните за април показват, че по-високи цени са регистрирани при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2,5%, и в преработващата промишленост - с 0,5%, докато в добивната промишленост е отчетено намаление с 2,6%.

По-съществено увеличение на цените в преработващата промишленост се наблюдава при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 2,4%, и при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 1,0%, а намаление е регистрирано при производството на основни метали - с 1.3%, и при производството на тютюневи изделия - с 0,5%. 

На годишна база през април увеличение на цените е отчетено в добивната промишленост - с 6,8%, в преработващата промишленост - с 6,3%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2,6%.

В преработващата промишленост по-съществено увеличение на цените се наблюдава при производството на основни метали - с 16,6%, на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 5,1%, и при производството на електрически съоръжения - с 4,0%, а намаление е регистрирано при производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение - с 0,5%. 

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през април 2017 г. е с 1,3% над равнището от предходния месец. Увеличение е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2,9%, в преработващата промишленост - с 0,5%, и в добивната промишленост - с 0.2%.

В преработващата промишленост нарастване на цените спрямо предходния месец се наблюдава при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 1,0%, при производството на облекло - с 0,7%, на изделия от каучук и пластмаси и при производството на мебели - по 0,5%, а намаление е отчетено при производството на основни метали - с 1,2%, и на тютюневи изделия - с 0,7%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през април 2017 г. нараства с 3,9% на годишна база. Увеличение е регистрирано в добивната промишленост - с 10,1%, в преработващата промишленост - с 4,2%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2,6%.

По-високи цени в преработващата промишленост спрямо април 2016 г. са отчетени при: производството на основни метали - с 12,5%, производството на електрически съоръжения - с 3.8%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 3,5%. Намаление на цените се наблюдава при обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 0,6%, и при производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение - с 0,4%.

Индексът на цените на производител на международния пазар през април 2017 г. няма изменение в сравнение с предходния месец. В преработващата промишленост е отчетено нарастване на цените с 0,5%. По-съществено увеличение на месечна база се наблюдава при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 3,0%, и при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 1,6%. Намаление е отчетено при производството на основни метали - с 1,3%, и на машини и оборудване с общо и специално предназначение - с 0,6%.

На годишна база индексът на цените на производител на международния пазар през април 2017 г. нараства с 8,4%. В преработващата промишленост увеличението на цените е с 8,9% спрямо април 2016 година. По-високи цени са отчетени при производството на основни метали - със 17,6%, и при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 6,1%. Намаление на цените се наблюдава при производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение - с 0,7%.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 14.05   1027 г. – Анри I е коронясан за крал на Франция. 1610 г. – Анри IV е убит и на трона застава 9-годишният му син Луи XIII. 1643 г. – Четиригодишният Луи...