Противопожарен щаб ще пази реколтата

29.06.2009 | 12:07
по статията работи:
Над 100 са регистрираните пожари от началото на жътвата. Изпепелени са 5600 дка, засети със зърнени култури
Противопожарен щаб ще пази реколтата

Противопожарен щаб ще се грижи за безопасното събиране на реколтата, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Над 100 са регистрираните пожари в реколтата от началото на кампанията по жътвата. До този момент огънят е изпепелил над 5600 дка, засети със зърнени култури. За поредна година три са основните причини за пожарните инциденти: човешка немарливост при боравене с открит огън, техническа неизправност на земеделската техника и природни явления. За осигуряване на пожарната безопасност по време на жътвената кампания е създаден щаб, който да осигури ръководството и координацията на териториалните служби на Главна дирекция "Пожарна безопасност и спасяване" по време на подготовката и провеждането на кампанията.

След анализ на опита от предишни години са набелязани възможните проблеми при събиране на реколтата и са разработени конкретни планове за осъществяване на държавен противопожарен контрол, превантивна, пожарогасителна и аварийно-спасителна дейности. Съвместното с местната власт и структурите на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) са уточнени редът и начинът за оповестяване и събиране при необходимост на допълнителни сили и средства от населението за гасене на пожари в реколтата и горския фонд.

Основно внимание се обръща на техническото състояние на машините, използването на открит огън и осигуряването на необходимите негорими ивици. Заедно с органите на Контролно - техническата инспекция при МЗХ са извършени проверки за изправността на зърнокомбайните, които ще участват в жътвата. И тази година пожарообезопасеността на проверената земеделска техника е удостоверена с единен знак (стикер). Служителите на пожарната продължават да извършват проверки на състоянието на земеделската техника, включително и в извънработно време. Огнеборците по места са създали оперативни карти за местонахождението и размера на засетите площи, вида на засятата култура, населеното място, пътищата, водоизточниците, разстоянието от районните служби за Пожарна безопасност и спасяване и подходящите места за прокарване на просеки (заораване). До всички фирми и организации, които имат отношение към жътвената кампанията, са изпратени сигнални писма за предприемане на допълнителни мерки за опазване на реколтата и горите от пожари.

В резултат от предприетите засилени мерки по опазване на реколтата и горския фонд на страната органите на пожарната са издали 40 акта за извършени административни нарушения. Неразорани с необходимата широчина противопожарни ивици, неконтролирани запалвания на стърнища, непроверена и неизправна земеделска техника са сред най-честите регистрирани нарушения. Наложени са принудителни мерки за преустановяване на експлоатацията на земеделска техника. Съвместно с органите на полицията се извършват проверки по места за недопускане на умишлени палежи и засилване на превантивната дейност в районите, граничещи с горски масиви. Най-много нарушения на противопожарните правила и норми са констатирани в градовете Разград, Шумен, Хасково и Стара Загора.

Характерно за пожарите в посевите е голямата им скорост, като за кратко време огънят може да обхване стотици декари. Ето защо пожарникарите съветват земеделците да осигурят предписаните разорани ивици, които да отделят реколтата от горския фонд и пътищата. Важно е да се спазва изискването за максимална площ на посевите и отделянето им със зелени и трудногорими пояси. Техниката, която все още не е минала технически преглед, да бъде представена пред контролните органи, които да удостоверят, че тя е изправна и годна за събиране на реколтата. За да не се самозапали прясното сено, е необходимо то да се складира на купи, само след като е изсъхнало напълно. Стопаните трябва да пожънат достатъчно широки ивици под електрическите далекопроводи, които редовно да се поддържат чисти от суха растителност.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 05.06   70 г. – Тит Флавий Веспасиан и предвожданите от него римски легиони пробиват средната стена на Йерусалим в Обсадата на Йерусалим. 1305 г. – Бертран де Го е...