Работодателите в България предвиждат 10% ръст на новите служители

14.06.2016 | 12:39
по статията работи: econ.bg
Очакванията са най-силен да е пазарът на труда в Русе, като производството ще е сред водещите сектори
Работодателите в България предвиждат 10% ръст на новите служители
Снимка: Thinkstock/Guliver

През следващото тримесечие българските работодатели са готови да намета нови служители, като прогнозите им достигат до ръст с около 10 на сто. Плановете за наемане на персонал спадат с 2 процентни пункта спрямо предходното тримесечие, но остават относително стабилни в сравнение със същия период на миналата година. Това става ясно от изследване на Менпауър. Участващите в проучването работодатели са разделени според размера на предприятието си в следните четири категории: микропредприятията имат по-малко от 10 служители, малките предприятия — от 10 до 49 служители, средно големите — от 50 до 249 служители, а големите — 250 или повече служители. 

„Според Европейската комисия развитието на пазара на труда в България се очаква да продължи да се подобрява през следващите две години. Процентът на растеж ще се подобри от 0,3% през 2015 г. до 0,5% през 2017 г.“, коментира Надя Василева, управляващ директор на Менпауър България, Сърбия и Хърватия.

По думите й, ако всичко върви по план, безработицата ще намалее от 8,6% до 8,0% до края на прогнозния период.

Сравнение по региони

През третото тримесечие на 2016 г. се очаква числеността на персонала да нарасне във всички пет региона. Най-силен пазар на труда се предвижда в Русе, където нетната прогноза за заетостта е за ръст от 14%. В Пловдив се очертава стабилно повишение на броя заети лица – с 11%, а софийските работодатели отчитат предпазлив оптимизъм с прогноза от 10%. Скромен ръст на заетостта се предвижда във Варна и Бургас, където прогнозите са съответно за 7% и 6%. 

Спрямо предходното тримесечие работодателите във Варна отчитат спад с 5 процентни пункта, а в София — с 4 процентни пункта. Същевременно в Бургас се отчитат относително стабилни планове за назначения, а в Пловдив и Русе промяна не се очертава. 

В сравнение с третото тримесечие на 2015 г. изгледите за наемане на работа се подобряват в три региона, като начело са Русе и Варна със съответно 3 и 2 процентни пункта. Работодателите в Пловдив отчитат спад с 4 процентни пункта, а прогнозата за София е по-слаба с 3 процентни пункта. 

Сравнение по сектори 

Очаква се числеността на персонала да нарасне във всички 10 икономически отрасли през третото тримесечие на 2016 г. Работодателите предвиждат най-силен пазар на труда в производството и в сектор „Транспорт, складове и комуникации“, като нетните прогнози за заетостта и в двете сфери са значителни – за ръст от 14%. Благоприятен климат се очертава и в сектора на финансите, застраховането, недвижимите имоти и бизнес услугите, както и в търговията на едро и дребно с нетни прогнози за заетостта от 11%. Прогнозата в строителството е 10%, а увеличения в числеността на заетите лица с по 7% се прогнозират в секторите „Електричество, газ и вода“ и „Хотелиерство и ресторантьорство“. Най-слаби изгледи за наемане на персонал отчитат работодателите в сектора на земеделието, горското стопанство, лова и риболова, където прогнозата е служителите да се повишат с 2%. 

Спрямо предходното тримесечие работодателите в 7 от 10-те икономически отрасли отчитат по-слаби прогнози за нови назначения. В строителството, производството и публичния и социален сектор те спадат с по 7 процентни пункта, а в сектора „Електричество, газ и вода“ — с 6 процентни пункта. Плановете за наемане обаче се подобряват в два бранша, като най-съществени са в секторите на земеделието, горското стопанство, лова и риболова — с 4 процентни пункта.

В сравнение със същия период на миналата година в 6 от 10-те отрасли се отчитат по-слаби прогнози. Най-съществено влошаване споделят работодателите в сектора „Минно дело“ — с 10 процентни пункта. Прогнозата за сектора на финансите, застраховането, недвижимите имоти и бизнес услугите е с 6 процентни пункта по-слаба, а работодателите в производството отчитат спад с 4 процентни пункта. Междувременно изгледите за нови назначения се подобряват в 4 сектора, включително в „Електричество, газ и вода“ и търговията на едро и дребно — със съответно 8 и 4 процентни пункта.

Сравнения по размер на предприятията

Във всички четири категории предприятия се очаква увеличение в числеността на персонала през следващите три месеца. Най-силен пазар на труда очакват големите работодатели. Те отчитат внушителна нетна прогноза за заетостта с ръст от 21%. Известни увеличения в числеността на персонала прогнозират работодателите от средните и малки предприятия, където прогнозите са съответно за повишения от 8% и 7%, а при микропредприятията стойността е 6%. 

В сравнение с предходното тримесечие изгледите за назначения в средните по размер предприятия бележат значителен спад с 10 процентни пункта. Работодателите от малките фирми отчитат свиване с 4 процентни пункта, а големите работодатели — с 2 процентни пункта, докато микропредприятията отчитат относително стабилни намерения за наемане на персонал.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 25.01   41 г. – Сенатът избира Клавдий за римски император. 1327 г. – 14-годишният Едуард III става крал на Англия, но страната се управлява от неговата майка кралица...