Работодателите в страната планират ръст на новите служители с 10%

08.12.2015 | 11:17
по статията работи: Десислава Маданска
Най-големи очаквания за наемане има в Русе, където фирмите ще увеличат персонала си с 16 на сто
Работодателите в страната планират ръст на новите служители с 10%
Снимка: Thinkstock/Guliver

Работодателите от всички 10 индустриални сектора очакват увеличение на работната си сила през първото тримесечие на 2016 година. Най-много нови служители ще бъдат наети в производствения бранш и в хотелиерството и ресторантьорството, където нетните прогнози за заетостта са +18%. Това става ясно от обзорното изследване на Менпауър за заетостта през първото тримесечие на следващата година.

Данните показват, че българските работодатели очакват темпото на наемане за първото тримесечие на 2016 г. да остане относително стабилно в сравнение с последните отчети. Коригирана съобразно със сезонните колебания, прогнозата е +10%. Плановете за наемане остават непроменени както спрямо предходното тримесечие, така и спрямо същия период на миналата година.

“По подобие на четвъртото тримесечие на 2015 г., плановете за наемане остават позитивни, но чуждестранните инвестиции намаляват,” каза Надя Василева управляващ директор на Менпауър България, Сърбия и Хърватия.  

Според бизнес проучване, касаещо инвестициите, разпространено от Националния статистически институт, проведено сред индустриални предприемачи през октомври 2015 г., предприемачите очакват инвестициите тази година да намалеят с 32,6% спрямо 2014 г. От друга страна, правителството ще насърчава предприемачеството с нова програма, с която ще се въведе такъв предмет в училище. Програмата се казва „Предприемачество 2020 - България” и е приета от Министерски съвет. 

Работодателите във всички пет региона имат намерения да наемат

През следващото тримесечие се прогнозира нарастване в числеността на персонала във всички пет изследвани региона. Най-високи намерения за наемане има в Русе, където работодателите очакват да увеличат персонала си с 16%. Стабилен ръст в броя заети лица очакват и работодателите в Пловдив, където прогнозата е за 15%. Стойността й за Варна пък е 13%. Софийските работодатели отчитат предпазлив оптимизъм, с прогноза за 9% ръст на новите служители, а най-скромни прогнози имат работодателите в Бургас - 5%.

В сравнение с предходното тримесечие, работодателите във Варна отчитат подобрение с 2 процентни пункта. В Бургас, Русе и София прогнозите остават относително стабилни. Работодателите в Пловдив не отчитат промяна спрямо отминаващото тримесечие. На годишна база прогнозите за наемане се засилват в три от петте региона.

„Има известни инвестиции насочени към Русе. Една от тях е от компанията „Керос България”, която произвежда плочки. Компанията планира да удвои производството във фабриката си в Русе. Инвестициите са на стойност 9 милиона лева. През 2009 г. компанията е имала 100 служители, в момента те са 170”, заяви Василева.

Работодатели от всички десет сектора планират да наемат през първото тримесечие на 2016 г.

През периода януари-март се очаква увеличение в числеността на работната сила във всички 10 изследвани стопански отрасъла. Най-големи очаквания има в производствения бранш и в хотелиерството и ресторантьорството, където се очаква ръст на заетостта с 18%. Стабилно повишение в числеността на персонала, а именно 14%, се очаква в още три бранша: строителство; финанси, застраховане, недвижими имоти и бизнес услуги; транспорт, складове и комуникации. Най-слаби прогнози от 3% се отчитат както в сектора електричество/газ/вода, така и в публичния и социален сектор.

Спрямо предходното тримесечие изгледите за назначения на служители се подобряват в 7 от 10-те икономически отрасъла. Най-забележително повишение с 9 процентни пункта се отчита в сектора транспорт, складове и комуникации. Работодателите от бранша електричество/газ/вода отчитат подобрение с 5 процентни пункта, а прогнозата за хотелиерството и ресторантьорството е с 4 процентни пункта по-силна.

В сравнение със същия период на миналата година, прогнозите са по-слаби в 5 от изследваните 10 бранша. Най-забележим спад от 12 процентни пункта бележи публичният и социален сектор, а работодателите в търговията на едро и дребно отчитат понижение с 5 процентни пункта.

Работодателите от сектора „Производство“ прогнозират най-силни темпове на наемане от второто тримесечие на 2011 г. насам, очаквайки ръст за следващото тримесечие от 18%. Прогнозата остава относително стабилна в сравнение с четвъртото тримесечие на 2015 г. и се подобрява с 5 процентни пункта спрямо същия период на миналата година.

„Според Евростат, производството в България се е увеличило с 0,6% (в сравнение със септември 2014 г.), след ръста през август с 4,3%. Въпреки забавения темп в растежа на производството, този процент представлява растеж за 11 пореден месец”, каза Василева.

Работодателите в сектора на „Хотелиерство и ресторантьорство“ споделят своите най-силни прогнози от началото на проучването през първото тримесечие на 2011 г. насам, като отчитат оптимистична прогноза за заетостта от 18%. Перспективите за назначаване се подобряват с 4 процентни пункта спрямо предходното тримесечие и с 13 процентни пункта в сравнение със същия период на миналата година.

Работодателите от сектор „Строителството“ също очакват стабилни темпове за наемане през първото тримесечие на 2016 година с прогноза за заетостта от 14% за следващото тримесечие. Прогнозата остава сравнително стабилна в сравнение с предходното тримесечие, но е значително по-добра спрямо същия период на миналата година – с 10 процентни пункта.

В „Публичен и социален сектор“ търсещите работа могат да очакват скромни темпове на наемане през периода януари-март, според работодателите, които съобщават за ръст в заетостта от 3%.  Тази прогноза се равнява на най-слабата, отчетена от началото на проучването през първото тримесечие на 2011 г. насам, а именно тази от четвъртото тримесечие на 2014 г.

В сектора „Земеделие, горско стопанство, лов и риболов“ се очаква да продължи скромният ръст в числеността на работната сила, като работодателите очакват 4% нови служители. Намеренията за наемане остават относително стабилни както в сравнение с предходното тримесечие, така и спрямо същия период на миналата година.

Компании от всякакви размери са готови да наемат

Във всички четири категории работодателите очакват увеличение в числеността на персонала си през периода януари-март. Най-много нови назначения прогнозират работодателите от големите и малките предприятия, които отчитат нетни прогнози за заетостта от съответно +15% и +13%. При средните предприятия прогнозата е за +12%, а при микропредприятията работодателите очакват +3%.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 21.03   1191 г. – Целестин III става римски папа. 1201 г. – Българо-византийски войни: Започва Обсадата на Варна. 1590 г. – Персийско-османска война...
Полезно от Мрежата
7sport.net