Социалното министерство отпуска 23 млн. лв. от програма „Развитие на човешките ресурси“

08.11.2016 | 15:15
по статията работи: econ.bg
В момента се подготвя документацията, за да може до края на годината да стартира изборът на финансиращи организации, които ще изпълняват кредитната схема
Социалното министерство отпуска 23 млн. лв. от програма „Развитие на човешките ресурси“
Снимка: БГНЕС

Министерството на труда и социалната политика е насочило 23 млн. лв. от бюджета на оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“ (ОПРЧР) за микрокредитиране на социални предприятия. Това съобщи министър Зорница Русинова при откриването на информационен ден по схемата „Развитие на социалното предприемачество“ днес в София. Целта е да се облекчи достъпът до кредитен ресурс за социалните предприятия и да се създадат възможности за разкриване на работни места за хора от уязвимите групи на пазара на труда, съобщи БГНЕС.

В момента се подготвя документацията, за да може до края на годината да стартира изборът на финансиращи организации, които ще изпълняват кредитната схема. Надявам се възможността за микрокредитиране на социалните предприятия да заработи най-късно до средата на 2017 г., каза министър Русинова.

Тя представи възможностите по процедура „Развитие на социалното предприемачество“, чиято цел е да се улесни достъпът до заетост на хора в неравностойно положение чрез създаването на условия за професионалната им интеграция в сферата на социалната икономика. Бюджетът на схемата е 15 млн. лв. С този ресурс ще дадем възможност на стотици хора да намерят своята реализация чрез социалната икономика, каза Русинова.

Очаква се по схемата подкрепа да получат около 70 социални предприятия и 480 безработни или икономически некативни хора. По процедурата могат да кандидатстват социални предприятия, работодатели, специализирани предприятия и кооперации на хора с увреждания, общини, доставчици на социални услуги и неправителствени организации.

Сред допустимите дейности са психологическо подпомагане и мотивиране за включване в заетост, предоставяне на обучения на хората, за които е осигурена заетост в социални предприятия, осигуряване на наставник за новонаетите, оборудване на новосъздадените работни места. Проектите задължително трябва да включват подкрепа за осигуряване на заетост до 12 месеца на хора от уязвимите групи. Крайният срок за подаване на проектни предложения по схема „Развитие на социалното предприемачество“ е 5 януари 2017 г.

Общата стойност на планирания бюджет по ОПРЧР през настоящия програмен период за насърчаване на социално предприемачество е над 56 млн. лв. Със средствата се очаква очаква да бъдат подкрепени 279 социални предприятия и 1870 безработни и икономически неактивни хора.

Считам, че с ресурса, който сме отделили ще имаме възможност да подкрепим съществуващите социални предприятия и да създадем повече възможности за неправителствения сектор, общините, търговските дружества да продължат да развиват социалната икономика в България, каза министър Русинова.

Министърът на труда подчерта, че ОПРЧР е най-успешната оперативна програма. Договорените средства са за над 62% от финансовия й ресурс. Около 1 млрд. лв. е стойността на отворените процедури, по които се изпълняват различни проекти, каза Русинова. 

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 21.10   1097 г. – Първи кръстоносен поход: Кръстоносците предвождани от Годфрид дьо Буйон, Боемунд I Антиохийски и Раймон Тулузки започват Обсадата на Антиохия. 1520 г....