Студентите теглят кредити най-често за Икономика, Медицина и Компютърни системи и технологии

26.07.2016 | 12:48
по статията работи: econ.bg
Пощенска банка предлага специални летни оферти при студентското кредитиране и овърдрафтите
Студентите теглят кредити най-често за Икономика, Медицина и Компютърни системи и технологии

Интервю с Борислав Вълчев, мениджър „Потребителски кредити“ в Пощенска банка

 

Г-н Вълчев, лятото дойде и знаем, че това е сезонът, в който правим разходи за ваканции, пътувания, ремонти, обновяване на  обзавеждането вкъщи. Това ли е най-силният сезон за потребителските кредити?

Наистина, лятото е един доста активен сезон. Дори БНБ отчита в месечните си данни спад в депозитните средства, което говори за едно по-високо потребление през този период. Хората обичат да планират и да извършват своите ремонти именно в тези по-дълги летни дни, търсят възможност да закупят дългоочаквания автомобил. A тези, които вече са извършили тези покупки и дейности и финансирали своите начинания от други банки, търсят възможност да рефинансират тези задължения, като намалят месечните си разходи и ограничат бюджетните средства, които се отделят в тази посока. Така че ние от Пощенска банка със сигурност отчитаме тази тенденция и сме готови да отговорим във всеки един аспект на индивидуалните нужди на нашите клиенти и да предложим максимално гъвкави условия за тях. 

В такъв случай, имате ли специални оферти за финансиране на Вашите клиенти?

Разбира се, имаме специални предложения, които са без аналог на българския пазар и са на разположение на нашите клиенти. Едно от тях е иновативният „Различният потребителски кредит“ на Пощенска банка, който предоставя на клиентите възможност да получат обратно 10% от платената от тях лихва през периода на кредита. Условията по кредита са максимално опростени, необходимо е единствено да спазват условията, които са предвидени в договора - да си обслужват редовно задълженията, да спазват сроковете и другите особености и ние ще възстановим до 2 000 лв. от платената от тях лихва. От началото на месец юли  предлагаме и изцяло нов продукт за българския пазар – Онлайн видео кредит. Освен удобство и пестене на време от посещение на банков офис, клиентите могат да получат финансиране до 25,000 лева при срок на изплащане до 7 години. Те могат свободно да изберат за какви цели да ползват сумата – да финансират свои текущи нужди, да рефинансират съществуващи задължения или за друго спрямо конкретните им планове.

Ако Ваш клиент има нужда от по-малка сума за по-краткосрочни цели, какво решение бихме му предложили?

За подобни случаи най-подходящ е овърдрафтът, тъй като това е един много гъвкав и подходящ продукт за финансиране. Реално клиентите плащат лихви върху сумите, които ползват. Ние в момента имаме много атрактивна оферта – предоставяме им възможност да ползват и да не плащат за определено време. Всеки клиент, който сключи договор за кредит до 31 август, може да използва 3-месечен период, през който няма да бъдат начислявани лихви върху използваните суми по кредита. След третия месец започват да функционират договорените условия, параметри, лихвени равнища и т.н.

Какви други условия са ни необходими, за да се възползваме от овърдрафта в Пощенска банка?

Едно от най-важните условия, за да одобрим едно такова искане за овърдрафт, е клиентът да получава месечното си възнаграждение по сметка в Пощенска банка. На база на него изготвяме индивидуални лимити, които са на разположение за нашите клиенти, като винаги се съобразяваме и с техните желания и максимални възможности. 

Лятото е и най-активният период за записване във висшите учебни, съответно вероятно расте и интересът към студентските кредити с държавна финансова подкрепа. Какви условия предлага банката на студентите и защо да изберат Пощенска банка?

В момента тече силна кандидат-студентска кампания, като ние отчитаме тази тенденция и наистина предлагаме изключително атрактивни лихвени условия в размер на 6,5% за тези кредити. Важно е да отбележим, че това, между другото, е лихвен процент, който е под законоустановения минимум от 7%. И Пощенска банка е първата и единствена в момента банка в България, които предлага лихвен процент под 7%, без да поставя абсолютно никакви допълнителни изисквания. Друго важно е, че промоционалният период, през който ще се предлага тази по-ниска лихва, е до края на календарната година, така че всички студенти от всички ВУЗове ще имат достатъчно време, за да се вместят в тези срокове, да имат време да си попълнят заявлението, да кандидатстват, да бъдат одобрени и да запишат желаната от тях специалност.

Какви са изискванията, за да могат студентите да се възползват от този тип кредит?

На първо място, те трябва да са студенти или докторанти, които да се обучават в редовна форма за придобиване на квалификационна степен Бакалавър, Професионален бакалавър, Магистър или Доктор, съответно те трябва да са български граждани, граждани на ЕС или на европейското икономическо пространство или Швейцария. Друго важно условие е, че те не трябва да са навършили 35 г. към момента, в който подават своето заявление за кредит. С това се изчерпват основните изисквания, които нашите студенти следва да покрият като изисквания.

Критерий ли е това дали студентът работи? Могат ли да се възползват от този кредит и работещи студенти?

Законът не поставя някакво дефинитивно условие за това дали студентът работи или не. Този кредит е предназначен именно да улесни техния процес на следване, като им даде възможност да не работят, а да покрият разходите, свързани със своето обучение. От друга страна, няма проблем те да подкрепят както своето следване, така и личните си разходи с една своя трудова дейност, която да им помогне впоследствие и при бъдещото развитие.

Какво показва статистиката - студенти от кои специалности и университети имат най-голям интерес към студентските кредити?

Радвам се, че имаме интерес от студентите във всички университети в страната. Разбира се, превес и най-голям дял се дължи на София, като това се предполага и от по-високия брой учащи в столицата. Размерът на семестриалната такса има решаваща роля при това какви университети и какви специалности са най-търсените във връзка със студентските кредити. В случаите когато тази такса е доста по-висока, нормално е хората да търсят финансиране и да се обръщат към банките. Като университетите, които най-често присъстват в заявените от студентите желания, са Медицински университет София, Софийски университет, Нов български университет. Специалностите, които са най-популярни – това са „Икономика“, „Медицина“ и „Компютърни системи и технологии“.

Тази специалност  „Компютърни системи и технологии“  отскоро ли е в списъка с най-желаните от студентите, не споменавате „Право“, която бе лидер?

Наистина, популярни са специалности, които са по-нови спрямо традиционно установените и това, което са учили нашите студенти преди години. От гледна точка на финансираните кредити – правото има все по-малък дял, като се измества за сметка на други по-модерни науки, като информационни технологии, компютърни системи и т.н.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 05.06   70 г. – Тит Флавий Веспасиан и предвожданите от него римски легиони пробиват средната стена на Йерусалим в Обсадата на Йерусалим. 1305 г. – Бертран де Го е...