Създават национално бюро, което ще следи за корупция сред политическия елит

17.06.2015 | 14:10
по статията работи: econ.bg
Структурата ще проверява и главните архитекти на общините, общинските съветници и други
Създават национално бюро, което ще следи за корупция сред политическия елит
Снимка: Thinkstock/Guliver

Ще бъде създадено Национално бюро за предотвратяване на корупцията, което ще проверява имуществото и конфликта на интереси по високите етажи на властта. Новият орган ще има много повече правомощия и ще проверява много държавни лица, както и главните архитекти на общините, общинските съветници и директорите на държавни болници. Това предвижда приетият от МС законопроект за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши държавни длъжности. Вносител на проекта е вицепремиерът Меглена Кунева.

Националното бюро обединява и доразвива функциите на сегашните Комисия за конфликт на интереси, Център за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност и дирекцията на Сметната палата, която събира и проверява имуществените декларации, информира БГНЕС. Създаването на единен антикорупционен орган е една от препоръките на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и оценка, който наблюдава напредъка на България в правосъдието и борбата с корупцията.

Всяка година Бюрото ще представя доклад за дейността си на Народното събрание. Предлага се директорът му да се определя от Министерския съвет и да се назначава с указ на президента. Служителите на бюрото пък ще преминават през входящи, годишни и внезапни проверки за почтеност.

С новия закон се разширява кръгът на лицата, длъжни да подават декларации в сравнение със сега действащия Закон за публичност на имуществото на лицата, заемащи висши държавни и други длъжности. Ще бъдат проверявани и общинските съветници, главните архитекти на общините, началниците на митници, митнически бюра и митнически пунктове. Сред проверяваните ще бъдат и лицата, определени да администрират и управляват средства от ЕС, директорите на болници, финансирани от НЗОК, ректорите на държавните университети. На такава проверка подлежат също членовете на управителните съвети на държавни предприятия по Закона за горите, както и лицата, упълномощени по реда на Закона за обществените поръчки да организират и провеждат процедурите по възлагане на обществени поръчки и сключват договори.

Със закона се създава задължение за всички служители в администрацията и членовете на органите на управление или контрол на държавните и общинските търговски дружества и предприятия да подават декларации за имущество и интереси пред органа по избора или назначаването. Те подават същите декларации, но проверките се осъществяват от инспекторатите.

Още по темата четете на iNews.bg

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 29.10   539 пр.н.е. – Персийският цар Кир II Велики, със завладяването на Вавилон издава първият писмен документ за правата на човека, известен като Цилиндъра на Кир. 1859...