Финансова помощ за отглеждане на ягоди и малини

14.12.2009 | 15:54
по статията работи:
Лицата, които желаят да участват в Схемата за подпомагане на производителите на ягоди и малини, предназначени за преработка, трябва да подадат заявление в МЗХ до 31 януари
Финансова помощ за отглеждане на ягоди и малини

Подпомагането на производителите на ягоди и малини се извършва съгласно Наредба№ 6 от 2008 г. Целта на схемата е осигуряване реализация на продукцията на производителите на ягоди и малини на по-висока цена чрез субсидиране в размер на 230 евро на хектар, а за одобрените изкупвачи или първи преработватели - осигуряване на суровина за преработвателните предприятия. Това съобщи в интервю за селскостопанския портал Agro.bg Джунка Стрелкова – държавен експерт в дирекция "Растениевъдство” на Министерството на земеделието и горите (МЗХ).

Лицата, които желаят да участват в Схемата за подпомагане на производителите на ягоди и малини, предназначени за преработка, ежегодно до 31 януари подават в Министерство на земеделието и храните заявление за признаване като изкупвачи или като първи преработватели.

Земеделските стопани могат да получат директни плащания за производство на ягоди и малини, предназначени за преработка, след като заявят своите площи съгласно Наредба №107. Те кандидатстват към областните Разплащателни агенции, по местонахождение на насажденията.

През 2009 г. по схемата са кандидатствали с 39 производители на ягоди и малини по-малко, отколкото през 2008 г. Засега интересът към схемата се повишава по-скоро от страна на кандидатите за изкупвачи и първи преработватели, чийто брой се е увеличил от 19 на 25. През 2009 година министърът на земеделието и храните е одобрил по схемата 1 изкупвач и 24-ма преработватели на ягоди и малини.

Бенефициентите, кандидатствали през 2008 г., са 270 с обща площ ягоди и малини 1400 ха, като голяма част от тях са получили финансиране. Кандидатствалите през 2009 г. са 231 с обща площ 1225 ха.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо влиза в аптеката и започва да изброява на аптекарката: - бинт; - марля; - риванол; - кислородна вода; - лепенки; - обезболяващи; Аптекарката се притеснила и го пита -  - Да не е...
На този ден 04.07   1776 г. – На континентален конгрес във Филаделфия е подписана американската Декларация за независимост, която обявява, че Тринадесет колонии престават да бъдат част...