ЦИК разпредели мандатите в 42-рото НС

16.05.2013 | 08:40
по статията работи: Петя Бързилска
ГЕРБ взима 97 мандата, "Коалиция за България" - 84, ДПС - 36, а Атака - 23
ЦИК разпредели мандатите в 42-рото НС

Централната избирателна комисия (ЦИК) публикува на интернет страницата си списъка по райони, с имената на всички 240 депутати, които влизат в 42-рото Народно събрание. Това обяви говорителят на ЦИК Бисер Троянов след продължило повече от 6 часа заседание на комисията,.

Разпределението на депутатските места в следващия парламент е следноно: ГЕРБ ще има 97 мандата, "Коалиция за България" - 84, ДПС - 36, Атака - 23.

"Не е възможна промяна на мандатите, тъй като Централната избирателна комисия вече направи въвеждането, отново надчислихме контролния протокол на ЦИК, предаде агенция "Фокус".

20 от депутатите, включително лидерите на парламентарните партии, са избрани от 2 избирателни района. Те ще трябва да заявят писмено в ЦИК, в еднодневен срок, от коя листа желаят да останат избрани. Едва тогава комисията ще обяви окончателния състав на бъдещия парламент, информира БНТ.

Направена съпоставка с начално и повторо въведените - има ли грешки и на какво се дължат, и се е приело решение за отстраняването на тези грешки. Вкарани са и гласовете от чужбина, има решение в тази насока, и данните съвсем скоро ще излязат на сайта на ЦИК - с окончателните резултати на гласовете по партии и коалиции, каза още Бисеров.

Като се имат предвид направените от лидерите на политическите сили изявления, че ДПС не биха се коалирали с ГЕРБ, аритметиката показва, че сборът между мандатите на ДПС и БСП при сегашните резултати дава общо 120 депутати. Подобна коалиция не би имала мнозинство в парламента.

Вчера Комисията обяви резултатите на изборите при обработени 100% протоколи в страната. ГЕРБ получава 30,50 на сто от вота на избирателите, БСП - 26,61 на сто; ДПС - 11,29 на сто; Атака - 7,30 на сто.

Под четирипроцентовата бариера остават НФСБ - с 3,71 на сто; Движение България на гражданите с 3,35 на сто и коалиция ДСБ- БДФ - с 2, 92 на сто.

Междувременно от партия ГЕРБ оповестиха, че днес ще дадат първата си официална пресконференция, на която ще коментират резултатите и победата си.

От ЦИК също обявиха, че днес (16 май) ще коментират резултатите. Избирателната комисия организира днес от 15.00 часа пресконференция за медии, в която ще вземат участие председателят на Комисията Красимира Медарова, секретарят Севинч Солакова, заместник-председателите Румяна Сидерова, Елена Маркова, Сабрие Сапунджиева, Мария Мусорлиева и Мая Андреева.

Утре пък президентът Росен Плевнелиев започва консултации с партиите за свикването на новото Народно събрание.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 10.04   428 г. – Несторий става патриарх на Константинопол. Три години по-късно е свален от поста заради обвинения в ерес. 837 г. – Халеевата комета прави най-близкия...