Юнкер предложи дебат по пет сценария за бъдещето на Европа

02.03.2017 | 08:45
по статията работи: econ.bg
"Бялата книга" за ЕС е създадена по повод шестдесетата годишнина от подписването на Договорите от Рим, с които се създават основите на съюза - Европейската икономическа общност и Европейската общност за атомна енергия
Юнкер предложи дебат по пет сценария за бъдещето на Европа
Снимка: БГНЕС

Пет сценария за бъдещето на Европа – това предложи председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в днешната си реч пред евродепутатите.

"Бялата книга" за ЕС е създадена по повод шестдесетата годишнина от подписването на Договорите от Рим, с които се създават основите на съюза - Европейската икономическа общност и Европейската общност за атомна енергия.

Населението и икономическата значимост на Европа намаляват, докато други части на света бележат ръст. През 2060 г. населението на нито една страна от ЕС няма да бъде дори 1% от населението на света – основателна причина да сме сплотени, за да постигнем повече, отбеляза Юнкер.

Сценарий 1: Продължаваме, както досега– ЕС-27 се съсредоточава върху изпълнението на програмата си за положителни реформи. До 2025 г. това може да означава:

- Европейците могат да карат автоматизирани автомобили, но може да се сблъскват с проблеми, когато пресичат границите, защото продължават да съществуват някои правни и технически пречки.

- Европейските граждани като цяло могат да пътуват зад граница, без да трябва да спират за проверка на документите. Поради засилените проверки за сигурност на пътуващите им се налага да отиват на летището или гарата много преди заминаването.

- Единството на 27-те държави се запазва, но все пак може да бъде подложено на изпитание при възникването на големи спорове.

Юнкер предложи дебат по 5 сценария за бъдещето на Европа

Сценарий 2: Остава само единният пазар – единният пазар постепенно застава в центъра на ЕС-27, тъй като 27-те държави членки не успяват да намерят общ език във все повече области на политиката. До 2025 г. това може да означава:

- Преминаването на границите с цел бизнес или туризъм става трудно поради редовните проверки. Намирането на работа в чужбина е по-трудно, а прехвърлянето на пенсионни права към друга държава не е гарантирано. Хората, които се разболяват в чужбина, понасят големи медицински разходи.

- Европейците не са склонни да използват свързани автомобили поради липсата на правила и технически стандарти, които важат на цялата територия на ЕС.

- Решаването на проблеми, които засягат повече от една държава членка, става по-трудно.

Сценарий 3: Тези, които искат да правят повече, правят повече – ЕС-27 продължава както досега, но дава възможност на желаещите държави да правят повече заедно в определени области, като отбраната, вътрешната сигурност или социалните въпроси. Възникват една или няколко "коалиции на желаещите". До 2025 г. това може да означава:

- 15 държави членки създават полицейски и магистратски корпус за борба с трансграничната престъпност. Информацията, свързана със сигурността, се обменя незабавно, защото националните бази данни са напълно свързани помежду си.

- Свързаните автомобили се използват широко в 12 държави от ЕС, които са се договорили да хармонизират своите технически стандарти и правила за отговорност.

- Възникват въпроси за прозрачността и отчетността на различните нива на вземане на решения.

- Правата на гражданите, гарантирани от правото на ЕС, варират в зависимост от това къде живеят хората.

Юнкер предложи дебат по 5 сценария за бъдещето на Европа

Сценарий 4: Правим по-малко, но по-ефективно – ЕС-27 се съсредоточава върху постигането на повече и по-бързи резултати в избрани области на политиката, като прави по-малко в други области, за които се смята, че действията му нямат добавена стойност. Вниманието и ограничените ресурси са насочени към определени области на политиката. До 2025 г. това може да означава:

- Европейски орган за далекосъобщенията ще има правомощия да освобождава радиочестоти за трансгранични комуникационни услуги, например честоти, използвани от свързаните автомобили. Той също така ще защитава правата на потребителите на мобилни услуги и интернет навсякъде в ЕС.

- Нова европейска агенция за борба с тероризма помага за възпирането и предотвратяването на тежки нападения чрез системно проследяване на заподозрени лица.

- По-ясното съсредоточаване на ресурси и внимание в определени области помага на ЕС- 27 да действа по-бързо.

- Европейските граждани чувстват, че ЕС действа само когато това носи истинска добавена стойност.

Сценарий 5: Правим много повече заедно – държавите от ЕС решават да споделят повече правомощия и ресурси и да вземат повече решения заедно във всички области. Вземат се по-бързи решения на европейско равнище, които бързо се прилагат. До 2025 г. това може да означава:

- Европейски граждани, които искат да подадат жалба срещу предложение за финансиран от ЕС проект за вятърни турбини в тяхната местност, не могат да се свържат с отговорния орган, защото им казват да се обърнат към компетентните европейски органи.

- Свързаните автомобили се движат безпрепятствено в Европа, защото съществуват ясни правила за отговорност, които се прилагат в целия ЕС. Шофьорите могат да разчитат на агенция на ЕС, която налага спазването на правилата.

- Съществува риск от отчуждаване на части от обществото, които чувстват, че ЕС няма легитимност или че е отнел твърде много правомощия от националните власти.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 15.06   1215 г. – В Англия е подписана Магна харта, ограничаваща правата на монарха за сметка на правата на аристокрацията и църквата. 1253 г. – Българският цар Михаил...