„Булгартрансгаз“ финализира участието си в LNG терминала при Александруполис

28.01.2021 | 12:10
по статията работи: econ.bg
Националният оператор на газопреносната мрежа за България „Булгартрансгаз“ днес финализира участието си с 20% в акционерния капитал на гръцката компания Gastrade, която отговаря за разработването на терминала за втечнен природен газ
„Булгартрансгаз“ финализира участието си в LNG терминала при Александруполис
Снимка: под лиценза на creative commons

Националният оператор на газопреносната мрежа за България „Булгартрансгаз“ днес финализира участието си с 20% в акционерния капитал на гръцката компания Gastrade, която отговаря за разработването на терминала за втечнен природен газ (LNG) при Александруполис. Малко по-рано този месец Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) позволи на националния оператор да се включи като акционер в проекта за нов LNG терминал в Гърция. 

Участието на „Булгартрансгаз“ в проекта беше приветствано от министър-председателите на Гърция и на България – Кириакос Мицотакис и Бойко Борисов – по време на официална церемония по подписване на ключови споразумения, която се проведе през август 2020 г. в Атина. 

Терминалът за втечнен природен газ в Александруполис е един от най-значимите енергийни проекти, реализирани през последните години. Изпълнението на проекта е от голямо значение не само за Гърция и България, но и за региона, тъй като допринася съществено за диверсификацията на енергийните източници и маршрути за цяла Югоизточна Европа, повишава енергийната сигурност и конкуренцията и подкрепя създаването на регионален хъб за природен газ.

LNG терминалът е със стратегическо разположение – пресечна точка на Южния и Вертикалния газов коридор, и предлага достъп до втечнен природен газ за пазарите на Гърция, България, Сърбия, Румъния и Северна Македония до Молдова и Украйна.

Новият терминал допълва значимостта на важен за региона проект – интерконектора Гърция-България (IGB), и се развива в синхрон с други съществуващи и планирани стратегически енергийни инфраструктурни проекти като Трансадриатическия газопровод (TAP), интерконектора България-Сърбия и проектите за увеличаване на капацитета за съхранение в Югоизточна Европа. 

Проектът среща дългосрочна подкрепа от националните правителства на Гърция и България и е сред приоритетите на ЕС, като от 2013 г. е включен в списъка на ЕК с проекти от общ интерес (ПОИ). Участието на българската държава, представлявана от "Булгартрансгаз“, в Gastrade е доказателство за регионалния профил на проекта и представлява катализатор за интеграцията на газовите пазари в Югоизточна Европа, осигурявайки енергийна ликвидност и плурализъм в целия регион.

LNG терминалът включва плаващо съоръжение за съхранение и регазификация на втечнен природен газ (FSRU) с капацитет за съхранение на LNG от 170 000 кубически метра и капацитет за регазификация и доставки на природен газ, който ще надвишава 5,5 милиарда кубически метра годишно. FSRU ще бъде акостиран в офшорната зона на 17.6 км югозападно от пристанището на гръцкия град Александруполис. Плаващото съоръжение ще бъде свързано с националната газопреносна система на страната чрез газоповод с обща дължина от 28 км. 

Очаква се проектът да бъде въведен в експлоатация през 2023 г. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 19.02   На този ден слънчевите лъчи огряват четирите статуи на Птах, Ра-Хоракти, Рамзес II и Амон-Ра, намиращи се във вътрешността на храма в Абу Симбел. Този феномен се наблюдава...