"Южен поток" влиза в България край Провадия

01.10.2012 | 10:55
по статията работи: Петър Чернев
Украйна с интерес да купува газ от България
"Южен поток" влиза в България край Провадия

Проектът "Южен поток", който ще пренася газ от Русия до Австрия, ще бъде втора входна точка в транзитната система на България. Очаква се тя да се намира в района на град Провадия. Това съобщи вчера изпълнителният директор на  „Булгартрансгаз“ Кирил Темелков. Според него това е най-близката точка, в която новата система ще се доближава до вече съществуващата тръба, по която транзитно се пренася "синьо гориво" от Русия до останалите страни от Балканския полуостров. 

На 9 ноември тази година ще бъде взето решение за започване на изграждането на инфраструктура. Тя трябва да доведе до нова входна точка на българска територия. Очаква се тя да е готова някъде около 2015 г., стана ясно още от думите на Темелков.

Тогава може да бъдат направени и промени в договора за транзитен пренос на газ от Русия към останалите държави от Балканския полуостров. Според шефа на „Булгартрансгаз“ те ще бъдат продиктувани от пазара. Той успокои, че каквото и да се случи, няма да се стигне до положение, в което газови тръби, разположени на българска територия, да останат сухи и неизползвани.

Отново вчера стана ясно, че Украйна иска да купува газ от България. Интересът е проявен във връзка с плановете на България да разшири газопреносната си система и да изгради междусистемни връзки с Турция, Гърция и Румъния, както и със строежа на газопровода "Набуко-Запад". По него количества газ от Азербайджан ще се транспортират до Централна Европа.

Оцени статията:
5.00/2
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
На Гергьовден: - Георги, не пи ли достатъчно??? - Трай и сипвай, че трябва да се прибирам вкъщи да се боря с ламята...
На този ден 09.01   475 г. – Император Зенон е изгонен от Константинопол. 1317 г. – Филип V е коронован за крал на Франция. 1349 г. – Под претекст, че са носители на чума,...