20 хил. деца с увреждания са под закрилата на държавата

18.06.2009 | 12:52
по статията работи:
Одобрени са проекти за около 10 млн. евро, предназначени за децата и младежите в домовете за социални грижи
20 хил. деца с увреждания са под закрилата на държавата

Двадесет хиляди деца с увреждания в България са изключително под закрилата на държавата, заяви Емилия Войнова-директор на дирекция "Демографска и семейна политика и равни възможности" към Министерство на социалната политика( МТСП), цитирана от БГНЕС. Тя, както и други нейни колеги са участници в международната конференция "Партньорство в грижата за децата с увреждания", която е организирана от социалното министерство и Съвета на Европа.

Децата с увреждания получават множество парични добавки, имат възможност след 16 годишнината си да получат и пенсия. Броя на децата с увреждания у нас, както и общия брой на децата отглеждани в различни институции, които преди години са били около 8 хиляди, непрекъснато намалява. По коефициент на раждаемост и брой на деца на жена във фертилна възраст ние вече имаме средните стойности за европейските страни- 1,48 за 2008 г. Това се дължи на 410- те дни платен отпуск, който въведохме за бременност и раждане, като по този показател сме на първо място в ЕС. Към това се прибавя възможността за отпуск по бащинство, изплащането на 90% работната заплата на майките с малки деца и други мерки, заяви Войнова.

Един от най-важните приоритети на българското правителство е да даде равни възможности на децата с увреждания за тяхното пълноценно включване в социалния живот и недопускане на дискриминация към тях, заяви в приветственото си слово Лазар Лазаров зам.министър в социалното министерство. Той спомена, че по ОП "Човешки ресурси" има конкретни схеми насочени към децата с увреждания.

От 67 предложени проекта, 47 са одобрени на обща стойност около 10 млн.евро, предназначени към децата и младежите в домовете за социални грижи, както и за тяхното пълноценно включване и социализиране след напускане на тези заведения. По друга схема има бюджет от 37 млн.лв. в тази сфера, които трябва да се усвоят между 2008-2013 г., обхващаща 3500 деца, като от тях 30 % са с увреждания.

Българското законодателство е много модерно в тази сфера и е насочено с изключителна грижа към децата и хората с увреждания, заяви на конференцията Торстен Аселербах началник на отдел "Интеграция на хората с увреждания" в Съвета на Европа. За Октавиан Бивол, представител на УНИЦЕФ за България, децата с увреждания все още са поставени в среда на дискриминация, но с подходящи усилия те могат да бъдат интегрирани успешно.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 12.02   1541 г. – Сантяго, днешната столица на Чили, е основана от Педро де Валдивия. 1817 г. – В битката при Чакабуко чилийската войска разбива испанската армия,...