80% от мениджърите ще наемат нови работници

03.02.2017 | 12:40
по статията работи: econ.bg
Значителна част от мениджърите - 80,9%, предвиждат растеж на бизнеса си през 2017 г. В тази връзка 81% от тях планират да наемат нови хора на всички нива в организацията
80% от мениджърите ще наемат нови работници
Снимка: под лиценза на creative commons

Значителна част от топ мениджърите в България споделят, че бизнесът им е отбелязал ръст през 2016 г. (74,8%).

Нито Brexit, нито миграционната вълна са оказали негативно влияние върху него.

Това, което ги тревожи повече, е политическата несигурност. Това е извод от проучване на консултантска компания за директен подбор на среден и висш ръководен персонал Стантън Чейс Интернешънъл, пише "Стандарт". 

Проучването е проведено в края на 2016 г. сред бизнес лидери на местни и международни компании.

Повече от половината ръководители на фирми у нас (65,4%) смятат, че тази нестабилност ще окаже негативно влияние върху българската икономика. 

Сред най-важните действия на компаниите за тази година мениджърите посочват: откриването на таланти (51,6%), задържането на служители (50,5%) и поддържането на стабилен паричен поток (50%). 

Значителна част от мениджърите - 80,9%, предвиждат растеж на бизнеса си през 2017 г. В тази връзка 81% от тях планират да наемат нови хора на всички нива в организацията. 

Технологични иновации, дигитален маркетинг, ИТ секюрити, ефективност на производствените принципи и обработване на големи масиви от данни (Big data) са сред новите области на експертиза, необходими на компаниите днес, сочи проучването. 

Като трудна задача за компаниите обаче се очертава намирането на квалифицирани професионалисти за ключови позиции. Най-предизвикателни се оказват директорските нива - топ мениджмънтът и ключови специалисти, и експерти със специфични функции. 

Как се търсят таланти

В България фирмите намират таланти най-вече чрез препоръки и референции (72,6%), както и чрез своята лична и професионална мрежа (65,6%). Немалка част от тях (36%) обаче се доверяват на партньор за директен подбор.

"През 2016 година наред с традиционните мениджърски роли все по-голяма е нуждата и от професионалисти в области като технологични иновации, дигитален маркетинг, продажби и ИТ сигурност", казва Дарина Пенева, изпълнителен директор на Стантън Чейс Интернешънъл България.

Водещите фактори, които биха накарали топ мениджърите да променят настоящия работодател, са: отговорности без делегирани правомощия (71,8%), нивото на автономност и независимост (69%), както и несъответствие в лични и фирмени ценности (61,2%). Самообучението и самообразоването са посочени на първо място от анкетираните (81%) като основно средство за личностно развитие, следвано от развитие на лидерски умения (63,2%) и тренинги (61,1%). 

Повече от половината от анкетираните са отворени за нови възможности за кариерно развитие и са склонни да сменят местоживеенето си, както в чужбина, така и в България. 

Най-успешните компании

За трета поредна година на въпроса кои сектори показват най-голям растеж през 2016 г. с най-голям процент е business process outsourcing (BPO) и aутсорсинг (73% от анкетираните), следван от технологии и телекомуникации (46,5%) и индустрия (38,9%). 

В края на 2016 г. над 180 висши мениджъри участват в проучването на Стантън Чейс. По-голямата част от тях (18,8%) са представители на индустриалния сектор. Повече от половината запитани имат управленски опит между 6 и 15 години и са на възраст между 41 и 50 години.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 22.09   1499 – Между Австрия и Швейцария е сключен мирен договор, с което се слага край на Австрийско-швейцарската война и е призната независимостта на Швейцария. 1792...