Пламен Димитров е избран за президент на комитета по синдикални права в най-големия световен профсъюз

07.12.2018 | 14:40
по статията работи: econ.bg
По време на конгреса, президентът на КНСБ бе докладчик по една от най-важните теми – заплатите и неравенството в световен план
Пламен Димитров е избран за президент на комитета по синдикални права в най-големия световен профсъюз
Снимка: БГНЕС

Президентът на КНСБ Пламен Димитров бе избран за президент на комитета за човешки и синдикални права в най-големия световен  профсъюз – Международната конфедерация на профсъюзите (МКП).

МКП е най-голямата световна синдикална организация. Тя представлява интересите на 207 млн. работници в повече от 160 държави.

Основната цел на институцията е да подпомага световното работническо движение, да защитава правата на трудещите се в национален и международен план.

Димитров бе избран конгреса на МКП, който се провежда в Копенхаген, Дания. По време на конгреса, президентът на КНСБ бе докладчик по една от най-важните теми – заплатите и неравенството в световен план.

В доклада си пред специалния панел на форума лидерът на българската конфедерация посочи основните заплахи – заплатите стагнират, глобалните търговски вериги и компании все повече размиват понятието „работно място“ и неговата защита, икономиката расте, но благата не се разпределят правилно.

Според Димитров е крайно време да спре „мантрата“, че увеличението на заплатите се отразява негативно върху икономическия растеж и чуждите инвестиции. В света има достатъчно примери как възнагражденията могат да се увеличават и в същото време да расте и икономиката, тикана нагоре от потреблението.

Най-добрият избор за всяка една икономика е минималната работна заплата. Тя обаче трябва да отчита реалните нужди на хората и да бъде в достатъчен размер, за да живеят достойно, посочи още Пламен Димитров.

Социалната защита не само е възможна, тя е основна отговорност на правителствата. Тя пък  може да бъде финансирана чрез прогресивни данъци, борба с корупцията, битка с укриването на налози обяви още лидерът на КНСБ.

Според него политиците по света трябва да наблегнат върху прозрачността на заплащането. Работодателите би трябвало да нямат нищо напротив да си покажат доходите, ако няма какво да крият, посочи Пламен Димитров.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
СИНХРОН-С ООД Пълен инженеринг на системи за пожарна безопасност и системи за сигурност
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
В цял свят алкохолизмът е признат за болест. Само при нас питат: - Защо не пиеш? Да не си болен?!
На този ден 16.07   622 г. – Пророкът Мохамед се премества от Мека в Медина, което се смята за начало на ислямската вяра и на ислямския календар. 1054 г. – В Константинопол...