Преглед на икономическите теми в печата, 14 февруари

14.02.2020 | 10:10
по статията работи: econ.bg
Най-важното от интернет до момента
Преглед на икономическите теми в печата, 14 февруари
Снимка: под лиценза на creative commons

"Шефът праща болничния на доверен лекар за проверка"

Болничните листове да се преподписват от лекар, с когото конкретен работодател има договор. Или пък шефът ще изпраща болния работник на повторна експертиза в болница, но само със съгласието му.

Това са част от мерките за ограничаване на измамите с болнични, които са предложени на тристранния съвет. Срещу това обаче работодателите ще продължат да плащат обезщетението за първите 3 дни от болничните, обяви социалният министър Деница Сачева,

в. "24 часа"

"Призрак ли гори боклука в ТЕЦ "Бобов дол"

Главният прокурор Иван Гешев изненадващо се е появил в Бобов дол заедно с вътрешния министър Младен Маринов и министъра на околната среда Емил Димитров, за да проверят гори ли незаконно местният ТЕЦ боклук. Тайна обаче си остана кой е собственик на централата,

в. "Труд"

"Нови стандарти ще оскъпят въглищата за отопление"

Гориво в насипно състояние вече няма да се продава

Приетите от правителството изисквания за качеството на въглищата и брикетите за битово отопление ще доведат до тяхното поскъпване. След като България бе осъдена от Еврокомисията заради прекалено замърсения въздух, кабинетът предприе мерки за ограничаване на замърсителите, един от които е битовото отопление с твърди горива. Миналата година бяха приети законови поправки, а сега е одобрена и наредбата за тяхното качество. Тя ще влезе в сила месец след обнародването й в "Държавен вестник". Реално ефектът от новите екостандарти се усети през лятото, когато хората, отопляващи се с твърдо гориво, предимно възрастни и социално слаби, ще започнат да се запасяват за следващата зима. Вече на пазара ще се пускат само въглища със съдържание на сяра от 1.3 процента, на пепел - 15 на сто, и влага - 20%. Всяка партида, предназначена за пазара, ще се проверява от Държавната агенция по метрология и технически надзор (ДАМТН) дали отговаря на тези изисквания и ще има сертификат. Вече няма да се продават насипни въглища и брикети, а само в чували от 25 кг, надлежно етикетирани и с номер на сертификата.

Министерството на околната среда и водите е отстъпило малко от първоначалните си по-строги намерения за ограничаване на сярата до 1 процент и на пепелта до 12 процента. Ведомството обаче изобщо не се е съобразило с обясненията на засегнатите производители и вносители на въглища, че екоизискванията ще оскъпят много продукцията, възможно е да доведат до закриване на мощности за добив на въглища у нас и на работни места и ще им създадат редица трудности в работата. Министерството не се съобразява и с логични предложения за решаване на проблема със запрашаването на въздуха, без да се въвеждат някои от неговите предложения. В становищата си по наредбата свързваните с бизнесмена Христо Ковачки фирми "Брикел", "Гранд Енерджи", "Траш енерджи" и други, които добиват въглища за бита, става ясно, че те трябва да спрат работа, защото изискваното от тях съдържание на пепел е непостижимо. Те твърдят, че пепелното съдържание във въглищата, продавани досега на населението, е от 18 до 25%.

в. "Дума"

"Горанов: Държавният дълг стигна 22 млрд. лв."

Делът му се сви до 18.6% от БВП

Държавният дълг за 2019 г. е 22 млрд. лв., каза министърът на финансите Владислав Горанов по време на заседание на комисията по бюджет и финанси към НС. Относителният му дял към БВП се свива от 20,1% през 2018 г. на 18,6% през миналата година, което се дължи на ръста на икономиката ни.

Министърът представи пред депутатите и подробности по приетите от МС данни за касовото изпълнение на държавния бюджет за 2019 г. Той припомни, че миналата година приключи с отрицателно бюджетно салдо от 1.1 млрд лв. Данъчните приходи и осигурителните вноски нарастват с 3 млрд. лв. или с 9.4%. Приходите само от данъци са с 1.9 млрд. нагоре, а от осигурителните вноски - 1.1 млрд. лв. “Основният фактор за растежа на приходите е продължаващото развитие в някои индикатори като потребление, инвестиции и намаляване на нивото на безработица”, обясни Горанов. Той изтъкна, че

разходите са близки като изпълнение до планираните в разчети.

“Очакванията са, ако успеем да поддържаме подобен тип стегната фискална политика, независимо от по-слабата външна среда, да успеем да подобрим допълнително рейтинга през новата година”, заяви финансовият министър. За последните 2 месеца пък от МФ пуснаха няколко емисии на ДКЦ на обща стойност 600 млн. лв. “5-годишните ни ДКЦ са на отрицателна основа, а 10.5-годишните ни ДКЦ са съпоставими със страни с доста по-висок кредитен рейтинг, тоест пазарът оценява усилията ни за поддържане на стената фискална политика”, похвали се Горанов.

Румен Гечев от БСП попита какво прави финансовото министерство за т. нар. “Големи данъкоплатци” и следи ли, доколко те плащат своите данъци, които да съответстват на оборотите им. Горанов увери, че подобни практики не се толерират през последните години и е готов писмено да даде данни.

По време на заседанието стана ясно, че българският износ не се е свил, въпреки забавянето на световната търговия. “Износителите успяха да компенсират по-слабото търсене от Западна Европа като продукцията се пренасочи към трети страни - Украйна, Сърбия, Русия, Китай и към новите страни-членки на ЕС”, каза Горанов. Увеличение на износа ни има към Румъния, Чехия и Словакия.

Данни на Европейската комисия за развитието на икономиката през 2020 г. обаче сочат, че оценките по-скоро вървят надолу. “Ние не бързаме да споделяме тези по-консервативни оценки и не виждаме причина да преразглеждаме макрорамката”, увери Горанов.

Във връзка с нашумялата тема за хазарта, Горанов, обясни, че нарушения има и при други игри.

Той изтъкна, че държавата няма как да задължи някого да изплати сумите. “Има частни взаимоотношения, които държавата няма как да регулира. Ако някой дължи на някого нещо, кредиторът, или този, който му се дължи, има прави да защити интерес. Фирма “Държавна лотария” няма”, завърши финансовият министър.

Относно дебатите около еврозоната, финансовият министър, припомни оценките и на Международния валутен фонд, и на други анализатори, показват, че има аргументи да се смята, че левът е подценен. „Не виждам защо, и кой, и как засажда точно обратната теза”, коментира той. Горанов изтъкна, че с присъединяването ни към Еврозоната ще постигне допълнителна стабилност и увереност. Той увери, че всеки български лев ще бъде заменен в съотношение 1.95583 към евро, тоест ако имаме 1955 лв., то след присъединяването, ще имаме 1000 евро“, категоричен бе той.

в. "Монитор"

"Краткосрочният гаф на Ангелкова с AirBnB"

Министерството на туризма през депутати внесе поправка, удряща бизнес с имоти за краткосрочен наем, която бе оттеглена

Убийството на бизнеса в платформите като AirBnB и Booking не се случи, но беше на косъм. В подготовката му участваха министърът на туризма Николина Ангелкова, а съучастници бяха депутати от ГЕРБ. Подозираният мотив - да се разчисти терен за традиционните хотели. Оръжието - омразата, завистта или отсъствието на съседите от входа. Замисълът - да стане тихо и бързо.

Под седмица отне на управляващите да осъзнаят, че това не е желан сюжет и няма да участват в него. Лошият вкус и рискът за нов опит обаче остават.

в. "Капитал дейли".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 28.09   48 пр.н.е. г. – Помпей Велики е убит по заповед на египетския цар Птолемей XII, след като акостира в Египет. 1066 г. – Уилям Завоевателя напада Англия: започва...