1. Недостатъчна заетост на фактора на труда. Сте­пента, в която заетата работна сила се използва под равнището на пълните й възможности, се вижда от сравнението на производителността на труда или равнището на работните заплати в раз­личните отрасли на икономиката. Икономиките от съветски тип станаха известни с ниските работни заплати и ниска производителност, тъй като дър­жавната политика за пълна заетост не даваше въз­можност за проява на управленска инициатива за икономисване на работна ръка. Въпреки че факто­рът на труда се радва на лесна и сигурна работа, икономиката страда от хроничен недостиг на ра ботна ръка и нискокачествена продукция поради липсата на мотивация у работниците. Една от це­лите на перестройката беше решаването на този проблем. Много от европейските икономики все още имат значителни трудови резерви в селскос­топанския сектор.
  2. Тази част от населението, чиято принадлежност към активния трудов фактор е спорна и е изключе­на от изчислената безработица поради спецификата на използваната дефиниция за безработица.

 

Английско-български учебен речник по икономика, Доналд Ръдърфорд, ИК Прозорец, 1997

ECON.BG

 

Предложи
корпоративна публикация
Валутни курсове
капиталов пазар
Купува Продава БНБ
EUR1.9560 1.9560 1.9558
USD1.5915 1.5924 1.7374
GBP2.4796 2.4887 2.2067
от 15:43 06 Юни 2019 повече »
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
КЗП: България е една от най-активните държави в системата за бърз обмен на информация за опасни стоки На общоевропейско ниво най-опасните стоки са детските играчки, автомобилите и стоките за отглеждането на децата. За България детските дрехи са...