1. Недостатъчна заетост на фактора на труда. Сте­пента, в която заетата работна сила се използва под равнището на пълните й възможности, се вижда от сравнението на производителността на труда или равнището на работните заплати в раз­личните отрасли на икономиката. Икономиките от съветски тип станаха известни с ниските работни заплати и ниска производителност, тъй като дър­жавната политика за пълна заетост не даваше въз­можност за проява на управленска инициатива за икономисване на работна ръка. Въпреки че факто­рът на труда се радва на лесна и сигурна работа, икономиката страда от хроничен недостиг на ра ботна ръка и нискокачествена продукция поради липсата на мотивация у работниците. Една от це­лите на перестройката беше решаването на този проблем. Много от европейските икономики все още имат значителни трудови резерви в селскос­топанския сектор.
  2. Тази част от населението, чиято принадлежност към активния трудов фактор е спорна и е изключе­на от изчислената безработица поради спецификата на използваната дефиниция за безработица.

 

Английско-български учебен речник по икономика, Доналд Ръдърфорд, ИК Прозорец, 1997

ECON.BG

 

Предложи
корпоративна публикация
Валутни курсове
капиталов пазар
Купува Продава БНБ
EUR1.9560 1.9560 1.9558
USD1.5915 1.5924 1.6506
GBP2.4796 2.4887 2.1354
от 16:10 11 Септември 2020 повече »
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
Проф. Кантарджиев: С грипните щамове иде и нов скок на COVID-19 у нас "През месец септември разпространението на вируса в България спадна до едно от най-ниските нива в Европейския съюз. Това доведе до неглижиране на...