Агенцията по заетостта отчита свиване на безработицата и през януари

17.02.2020 | 16:40
по статията работи: econ.bg
Общият брой на безработните в бюрата по труда през януари тази година е 205 324, като спрямо същия месец през 2019 г. регистрираните са с 3 984 по-малко
Агенцията по заетостта отчита свиване на безработицата и през януари
Снимка: Агенция по заетостта

Регистрираните безработни през изминалия януари са с близо 4 000 по-малко от отчетените през първия месец на предходната 2019 г. И тази година започва с  отчетен най-малък брой безработни в статистиката на Агенцията по заетостта от 2004 г. насам.

Общият брой на безработните в бюрата по труда през януари тази година  е 205 324, като спрямо същия месец през 2019 г. регистрираните са с 3 984 по-малко (-1,9%).

Равнището на регистрирана безработица в страната от 6,3% отчита през януари Агенцията по заетостта. Спрямо същия период на 2019 г. се наблюдава спад от 0,1%. Съществено намаление се отчита и в броя и относителния дял на регистрираните безработните младежи до 29 г., които през януари 2020 г. са 25 185, с 3 615 по-малко от същия месец на предходната година. Продължително безработните, т.е. с престой над 1 година в регистъра на Агенцията по заетостта, също намаляват съществено, с близо 8 700 лица и 16,1%. Позитивно изменение се наблюдава и при лицата с намалена работоспособност, които спрямо предходния януари намаляват с 16,5% (2 406 лица) и през януари 2020 г. в бюрата по труда са регистрирани общо 12 146 лица с увреждания, посочват от агенцията.

За ползване на посредничеството и услугите на бюрата по труда през първия месец на годината са се регистрирали 33 708 безработни лица. В отговор на увеличеното търсене на кадри Агенцията по заетостта все повече привлича заети, учащи и пенсионери, за да разшири обхвата на предлаганите на работодателите кандидати за работа. Нови 805 души от тези групи са регистрирани през месеца като търсещи работа чрез бюрата по труда.

Постъпилите на работа безработни през януари са 16 008, като 96.5% от тях са устроени в реалната икономика, сочат данните на Агенцията по заетостта. От началото на 2020 г. други 413 търсещи работа лица от групата на пенсионерите, учащите и заетите, също чрез бюрата по труда са намерили своето ново работно място.

Със средства от държавния бюджет е осигурена заетостта през януари на над 5 100 безработни лица, като работа на субсидирани работни места са започнали 557 лица от рисковите групи - 53 по програми и мерки за обучение и заетост и 504 – по схеми на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси”.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през януари са 14 473, като 76.5% от тях са в частния сектор. Най-голям дял свободни работни места са заявени в преработващата промишленост (31.9%), търговията, ремонта на автомобили и мотоциклети (11.3%), хотелиерството и ресторантьорството (10.9%), държавното управление (10.7%),  административните и спомагателните дейности (9.2%).

Най-търсените професии през този месец са: оператори на стационарни машини и съоръжения; персонал, полагащ грижи за хората; персонал, зает в сферата на персоналните услуги (бармани, сервитьори, готвачи, камериери и др.); работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт; продавачи; квалифицирани работници по производството на храни, облекло, дървени изделия и сродни; монтажници; работници по събиране на отпадъци и сродни на тях; водачи на МПС и подвижни съоръжения; металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 05.06   70 г. – Тит Флавий Веспасиан и предвожданите от него римски легиони пробиват средната стена на Йерусалим в Обсадата на Йерусалим. 1305 г. – Бертран де Го е...