Да не разпознаваш собственото си лице

09.01.2013 | 15:05
по статията работи: Теодора Пенева
Просопагнозията или "слепотата за лица" се разпространява все повече сред хората
Да не разпознаваш собственото си лице

Ако се притеснявате, че често не можете да си спомните откъде познавате някого или изпадате в неловките ситуации да припознавате ваш приятел или колега в човек, когото виждате за пръв път, си отдъхнете. Може да бъде и по-зле. И за някои хора наистина е.

Така нареченото състояние "просопагнозия" тормози хората, които страдат от него, като не им позволява да разпознават различните човешки лица. Ето защо немедицинският му термин е "слепота за лица".

Доскоро се е смятало, че просопагнозията е изключително рядко срещана – до началото на последното десетилетие са били регистрирани общо около 100 случая. Изследванията в наши дни обаче показват, че приблизително един на всеки петдесет души не прави разлика между лицата, които вижда, заради специфичното нервно разстройство.

Състоянието засяга в различна степен различните хора. При някои от тях то е толкова сериозно, че ги прави неспособни да разпознаят дори собственото си лице, камо ли това на някой друг. В рамките на едно проучване пък на човек с просопагнозия е показана снимката на рок легендата Елвис Пресли. Запитан коя известна личност разпознава, изследваният е казал, че това е не кой да е, а актрисата Брук Шийлдс.

Нещо повече – регистрирани са случаи на хора, които при тестовете не са могли да кажат дали на показаната им снимка е изобразено човешко лице или просто странно оформена скала.

Просопагнозията в действителност не влияе на зрението на човек, нито пък на неговата памет. Тя засяга разпознавателната способност на мозъка. Когато видим някого, обикновено обработваме информацията на лицето му, така да се каже, в общ план, а не отделните му елементи. При хората с просопагнозия е точно обратното – мозъкът им разпознава отделните части на човешкото лице, но не е в състояние да го възприеме холистично. Което прави изключително трудно различаването на повече от едно лица.

Няколко факта:

  • Изследванията са показали, че обикновено хората с разстройства от аутистичния спектър проявяват просопагнозия на някакво ниво. Към тази група от състояния спадат например аутизмът, синдромът на Рет, синдромът на Аспергер и др.
  • Повечето хора с просопагнозия имат близки роднини, които също проявяват това състояние. Това дава на учените почва за тезата, че нервното разстройство е причинено от дефект в доминантен ген. Смята се, че ако страдате от „слепота за лица“, то има 50%-тов шанс вашето дете да го наследи. Което значи още, че можем да очакваме в бъдеще тя да стане още по-разпространена.
  • За хората, проявяващи това нервно разстройство, е много трудно да проследят сюжета на телевизионен сериал или филм. Ето защо децата с просопагнозия гледат само анимационни филмчета, тъй като повечето герои там изглеждат винаги по един и същи начин и са облечени с едни и същи дрехи.
  • Най-ранният случай на просопагнозия е регистриран през IX век. До началото на XX в. oбаче тезата за съществуването на подобен тип разстройство на мозъка напълно се е отхвърляла. Името си то получава от немския невролог Йоахим Бодамер през 1947 г. Той е изследвал състоянието и различни случаи с него, включително такъв на човек, който след получена травма на главата е бил неспособен да разпознава лицата на себе си и на своите близки.

Тази статия ви хареса? Присъединете се към Еcon.bg и във Facebook, за да следите всичко най-интересно за икономиката, предприемачеството, кариерата, личните финанси, политиката и обществото!

Оцени статията:
5.00/3
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 04.06   1783 г. – Братя Монголфие демонстрират своя балон с горещ въздух. 1880 г. – 2 Обикновено Народно събрание на Княжество България приема закон, с който се...