Оборотите в магазините на дребно намаляват в началото на кризата

08.05.2020 | 12:40
по статията работи: econ.bg
Средно с 18% е намалял оборотът в търговията на дребно, при храни, напитки и цигари обаче има ръст
Оборотите в магазините на дребно намаляват в началото на кризата
Снимка: под лиценза на creative commons

Оборотите на магазините през март като цяло са намалели въпреки масовото пазаруване и презапасяването с храни и стоки от първа необходимост при обявяването на извънредното положние в средата на месеца. Това става ясно от данните на Националня статистически институт за търговията на дребно (без автомобили и мотоциклети). Въпреки общия спад обаче при някои стоки се наблюдава увеличение на реализираните обороти.

По предварителни сезонно изгладени данни през март 2020 г. при оборота в раздел "Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети" по съпоставими цени се наблюдава спад с 18.1% спрямо предходния месец. През март 2020 г. оборотът в търговията на дребно, изчислен въз основа на календарно изгладени данни, намалява с 14.6% в сравнение със същия месец на предходната година.

Месечни изменения

През март 2020 г. е регистриран спад на оборота спрямо предходния месец при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 36.7%, и в търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали - с 25.6%.

Увеличение на оборота е регистрирано в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 1.9%.

При търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали най-голям спад е отчетен в: търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 66.5%, търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника – с 41.3%, и търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита – с 28.7%.

Увеличение на оборота е регистрирано при търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки, козметика и тоалетни принадлежности - с 1.9%.

Годишни изменения

През март 2020 г. в сравнение със същия месец на 2019 г. оборотът намалява при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 37.1%) и при търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 18.8%).

Увеличение е отчетено при търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 3.4%).

По-значителен спад при търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали е регистриран при: търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 63.1%, търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 40.4%, и търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 19.8%.

Увеличение е регистрирано при търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки – с 14.4%, и при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 5.0%.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 30.07   1419 г. – Убити са седем члена на градската управа в Прага, което е първата Пражка дефенестрация. 1619 г. – Във Вирджиния е съставено първото американско...