Традиционните ни колбаси - на крачка от европейска сертификация

12.11.2012 | 12:05
по статията работи: Теодора Пенева
Инж. Живка Георгиева, член на Сдружение "Традиционни сурово-сушени месни продукти", пред Econ.bg
<p>Инж. Живка Георгиева</p>

Специално за Econ.bg

През изминалата седмица стана ясно, че до края на 2012 г. се очаква шест вида български луканки и още толкова филета да получат официално статут на продукти с традиционно специфичен характер в Европейския съюз (ЕС). Информацията дойде от Сдружение "Традиционни сурово-сушени месни продукти", което се представи със собствен щанд по време на тазгодишното издание на специализираната изложба „Месомания“.

След като решението на Брюксел влезе в сила, само 34 фирми ще могат да произвеждат луканките "Панагюрска", "Смядовска специална","Търновска", "Трапезица", "Троянска" и "Чумерна". Единствено те ще могат да правят и традиционните за България обикновена кайсерована пастърма, както и филе "Елена", врат "Тракия" и роле "Трапезица". Ако има други компании, които искат да правят тези продукти, те ще трябва да минат през сериозна пресявка и да докажат, че произвеждат точно по рецептата, одобрена от ЕС.

Още преди официалното разрешение на Брюксел продуктите, произведени по старата рецепта, вече се появиха на пазара. Тяхната премиера беше в рамките на „Месомания“, която се проведе между 7 и 10 ноември 2012 г. Цената на патентованите продукти е с около 30% по-висока от тази на обикновените.

За да ни разкажат подробно за пътя на традиционните български сурово-сушени колбаси към официалната сертификация в Брюксел, посетихме Сдружението на неговия изложбен щанд. Няколко думи ни каза инж. Живка Георгиева, чиято фирма „Жика“ ЕООД е негов член.

Акценти:

  • Как и с каква цел е създадено Сдружение "Традиционни сурово-сушени месни продукти"
  • Трябва да се запази специфичната технология на традиционните български продукти
  • Сурово-сушените ни колбаси са на финалната права към европейска сертификация
  • Европейските потребители харесват българските сурово-сушени месни продукти
  • Много е важно традиционният им вкус да бъде приет с уважение от българския потребител

Инж. Живка Георгиева с министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов по време на "Месомания". Снимка: Личен архив

Г-жо Георгиева, кажете ни няколко думи за себе си и за сдружението...

Инж. Живка Георгиева:

Казвам се инж. Живка Георгиева, собственик на Храни „Жика“. Като доайен с 36-годишен технологичен опит в традиционното производство, през 2009 г. събрахме съмишленици производители, с които приехме идеята да съхраним традиционната технология и българския вкус на нашите традиционни деликатеси, които са елемент от идентичността на нашата култура. И през 2009 г. се учреди сдружение за традиционни сурово-сушени месни продукти.

В момента в него членуват 21 фирми, производители на месо, като всички ние сме приели и одобрили документация за продукти от нераздробено месо като роле „Трапезица“, врат „Тракия“, филе „Елена“, пастърма кайсерована, обикновена пастърма и луканка „Панагюрска“, които вече са на финалната права и чакат регистрация от Европейската комисия (ЕК) да бъдат включени в Европейския регистър за традиционни продукти (пълното му наименование е Европейски регистър на храни с традиционно специфичен характер, б.а.).

Какво е ценното в този традиционен продукт – че технологията е тази, съхранена от време, и с изпитано качество, с традиционния вкус, специфичния. Всички колеги работим по тези продукти по една и съща спецификация, като има един много голям технологичен морал и отговорност за всеки един производител, за да спазваме приетата от всички нас документация и технологична спецификация.

И вече тази година сме направили този щанд, за да излезем и да покажем, че това сдружение работи, че се предлагат на българския пазар вече едни традиционни хубави месни продукти, които определено ще бъдат в по-високия ценови клас, но има защо. И ценители, и хора с култура на храненето ще ги оценят. Надяваме се, че ще има една голяма приемственост, защото определено ще се усети хубавият български традиционен вкус.

Според Вас ще бъдат ли нашите традиционно български продукти приети добре на европейския пазар и от европейските потребители?

Инж. Живка Георгиева:

Трябва да се тества пазарът, за да ви дам този отговор, но вече имаме направени презентации на тези продукти. Определено са удостоени с добро усещане за качество от тези, които са ги опитали. Имаме и продукт, който е отличен на Белгийския кулинарен фестивал за традиционни продукти с първа награда – това е филе „Елена“; през 2007 г. Това говори, че този вкус се прие.

В кои други страни са били представени продуктите?

Инж. Живка Георгиева:

Аз не мога да ги цитирам, просто участвахме и продуктът ни се оцени и прие. Надяваме се, че във времето занапред ще излезем на европейския пазар.

За нас като сдружение е много важно те да бъдат приети с достойнство и уважение от българския потребител. Просто да се върне към това, което е било преди години, да усети, че това е съхранено и го има като производство.

Какви административни процедури следват оттук нататък?

Инж. Живка Георгиева:

Ние сме вече на финалната права. Документацията е в ЕК и чакаме регистрацията. От 2009 г. допреди 3-4 месеца – това беше един много сериозен труд, който вече си е тръгнал по пътя и е на финалната права.

Кога се очаква да се даде отговор от страна на ЕК и всичко вече да приключи успешно?

Инж. Живка Георгиева:

Надяваме се, че до 2-3 месеца всичко ще бъде финализирано. Вчера (7 ноември 2012 г., б.а.) и министърът (Мирослав Найденов, б.а.), посещавайки щанда, каза много оптимистично, че ще бъде регистрирано – че в това не се и съмняват, защото са процедури, през които се минава на няколко етапа и всичко е така, както трябва да бъде. Всичко е утвърдено, минали са през комисии, които са одобрили предприятията, които са членове на Сдружението, че имат условията, за да произвеждат тези продукти по традиционната технология, така че определено сме на финала.

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 24.01   41 г. – По време на Палатинските игри в Рим Касий Херея убива император Калигула. 1848 г. – Започва Калифорнийската златна треска в Сакраменто. 1862 г....