Цветослав Цачев: При планиране на личните финанси трябва да сме с реалистични цели

12.02.2014 | 11:00
по статията работи: Петя Бързилска
Финансовият експерт ни учи как да управляваме парите си
Цветослав Цачев: При планиране на личните финанси трябва да сме с реалистични цели

Цветослав Цачев, ръководител "Анализи" в "ЕЛАНА Трейдинг" разказва за планирането на личните финанси като защита от капана на прекомерния дълг и буфер срещу лошите времена. Експертът говори за финансовия микс, в който могат да се разпределят личните ни средства, и каква е разликата между директното купуване на акции и инвестирането във взаимни фондове.

Цветослав Цачев е лектор в предстоящия курс по лично финансово планиране*, който ще се проведе на 15 март 2014 г. Econ.bg е медиен партньор на събитието.

Г-н Цачев, защо е важно да планираме? Какво трябва да преценяваме при планиране на личните финанси?

Парите за ограничен ресурс спрямо житейските цели на хората. Освен това те нямат една и съща стойност в различни периоди от време. На нас ни е необходимо да знаем какво искаме да направим с живота си с дохода, който имате, и за тази цел планираме ползването на наличните си финансови ресурси. Сериозното отношение към личните финанси може да ни предпази от това да влезем в капана на прекомерен дълг и да ни помогне да защитим доходите, като си осигурим буфер за лоши времена или се предпазим от инфлацията. Не на последно място е възможността да създадем допълнителни приходи от вече натрупания капитал.   

На първо място, трябва да си поставим реалистични цели. Планирането се определя от това, което искаме да постигнем. От една страна, да си създадем яснота за разходите и да ги регулираме в желания размер. От друга страна, да си кажем дали искаме да заделим пари за черни дни - обаче не желаем инфлацията да ги „изяде“. Дали имаме желание да си купим жилище, да съберем пари за образование на децата си и др. Финансовите цели трябва да са ясно и реалистично свързани с плановете ни в живота.

След това идва изборът на стратегията, с която ще постигнем целите си. Традиционно спестяванията в депозити се гарантират като средства, но пък нивата на лихвите не предполагат защита от инфлацията. Ако човек иска да запази спестяванията като помощ в бъдеще, а също и да осигури стойността им да не усети ефекта от инфлацията, може да избере да вложи част от сумата във взаимен фонд с нисък риск. Ако сме си поставили за цел да направим голяма покупка в бъдеще, тогава може да се ползват инвестиции за дълъг период, вследствие на което доходът да нарасне. Но пък при инвестициите трябва да сме наясно, че по-високият доход е свързан с по-висок риск.

Къде е най-добре да държим спестяванията си?

Трябва да се познават различните инвестиционни възможности и финансови услуги, за да се избере как да се управляват спестяванията според целите. В България най-популярни са банковите депозити като форма на спестяване. На практика, един човек, който има определи цели във финансовия си план, може да ползва комбинация от възможности, за да стигне до реализация.

Това означава да имаш нещо като портфейл, в който една част от средствата са в депозити, за да дават сигурен, макар и нисък доход. За да се избегнат критични ситуации, може да се вложат пари в застраховки и допълнително пенсионно осигуряване. А ако се търси постигане на определена по-висока сума, може да се инвестира – във взаимни фондове, в акции или други финансови инструменти. Но при инвестициите трябва да се познава риска и човек да си каже: „Аз съм готов да получа след дълъг период много по-висок доход, отколкото при сигурните възможности, но приемам, че тези средства може да станат и по-малко в известен момент.“ Не всеки може да поема рискове и когато се търси висок резултат, трябва да се разбира, че се поема и риск.

Ако имаме спестени средства добра алтернатива ли е да ги инвестираме в ценни книжа? Каква е най-малката сума, с която можем да започнем?

Инвестицията в акции представлява всъщност не купуване на хартия или нещо виртуално, а инвестиция в собствеността на един работещ бизнес. Притежаването на 1 акция от компания те прави автоматично съсобственик. Ако тази компания работи добре и печели, нейните собственици също получават доход. Когато фирмата реши, че ще раздава всяка година дивиденти на акционерите си, тогава инвеститорът получава всяка година определена сума за всяка една акция. Иначе в общия случай печалбата от акции се получава, когато са купени на ниска цена и се продадат на по-висока от нея.

На финансовите пазари може да се инвестира директно – когато човек купува сам ценни книжа, - а може и индиректно: чрез инвестиции във взаимни фондове, които се управляват от професионални мениджъри. Разликата в двата подхода е, че при фондовете купувате дял, който представлява вложението в една по-голяма сума, която се инвестира по определени правила, за да постигне определени резултати. Там давате парите си в структуриран по законова регулация портфейл, получавате отчети, но не се налага да познавате самите финансови пазари. Прави се избор на рисковия профил на фонда – ако искате малко по-висок доход от депозит, но не искате да рискувате много, избирате фонд с ниско рисков профил. Ако искате по-висок доход и сте готови да рискувате, избирате по-рисков профил.

Когато човек иска сам да купува и продава акции, например, трябва да знае, че има ангажимент да чете информация, да проследи резултати на дадена компания. Най-лесно е за хората, които познават даден сектор и компаниите в него. Да речем, тези, които работят в ИТ сектор и познават добре коя компания какво прави, за тях е лесно да изберат акцията на някоя от тях, защото следят развитието й като част от работата си. Разбира се, винаги може да се ползват инвестиционни консултации от професионалисти.

Но съществува и услугата „доверително управление“, при която инвестицията се управлява като индивидуален портфейл от професионален мениджър според това, какви резултати иска инвеститорът и каква степен на риск може да поеме. Тя важи обикновено за по-големи суми, но така човек не влага време в четене и познания, а получава абсолютно персонално професионално управление.

При инвестиция във взаимни фондове може да няма минимуми, зависи от съответното управляващо дружество и предлаганите от него фондове. Макар да се изчислява цена на един дял от фонд, човек може да си купи и част от този дял. В този смисъл може да инвестира и 1 лв.

При акции, например, минимумът е цената на 1 акция или понякога на чуждестранните пазари някои борси имат изисквания за минимални суми. Акцията може да струва стотинки, а може и да е 100 долара.

Всеки ли може да прави инвестиции или това е привилегия само на богатите хора?

Разбира се, че всеки може да ползва различните възможности за инвестиции. Поне една трета от населението в развитите страни има участие на финансовите пазари под някаква форма. Нормално е, че големите спечелени суми идват при големите инвестиции. Все пак не е възможност с продажбата на 1 акция да станеш милионер, дори да направиш 100% печалба. За един средностатистически гражданин на САЩ, например, е нормално да ползва портфейл от различни финансови услуги.

Ако човек реши да инвестира във финансови пазари, по какъв начин може го прави?

За да избере взаимни фондове, трябва да потърси лицензирана компания за управление на активи, т.нар. управляващо дружество. Има строга регулация на пазара, така че може да се ориентира по информацията за историята на фондовете, документите за инвеститорите, дали може да се разчита на съответната компания. Добре е да се търси компания с история и професионален екип.

Ако иска да търгува с финансови инструменти, дали на българския фондов пазар или на международните борси, трябва да избере инвестиционен посредник. При този избор също трябва да проследи дали е лицензирана компанията и каква история, и репутация има.

Иначе търговията на финансовите пазари е доста улеснена с наличието на електронни платформи, за което е необходимо човек да има само интернет. Може да се регистрира за безплатна демонстрационна търговия - само да пробва, без да влага пари. А ако сключи договор за реална търговия, тогава чрез платформите би трябвало да има достъп 24 часа до пазарите.

*Може да направите резервации за предстоящия курс по лично финансово планиране на места с отстъпки.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
5.00/2
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 28.10   312 г. – Битката на Милвийския мост: Константин I побеждава Максенций и става едноличен управител на Римската империя. 1492 г. – Христофор Колумб открива...