Забравете за вашата пенсия, ако инвестирате във взаимни фондове

08.02.2015 | 12:00
по статията работи: econ.bg
Интервю с Роберт Ролих, международен публичен лектор и автор на системата „Машина за пари за милионери“
Забравете за вашата пенсия, ако инвестирате във взаимни фондове
Снимка: Роберт Ролих

- След вашия семинар ми казахте, че преди 7 години сте мразели всичко, свързано с инвестирането и личните финанси. Сега сте известен международен лектор по същата тема. Какво се случи и как получихте цялото това познание?

Добър въпрос. Основната причина беше, че стигнах дъното с моите инвестиции. Правех много пари като собственик на бизнес и просто защото не се грижех за инвестирането и личните финанси, аз дадох тези пари на финансовите съветници и инвестиционните мениджъри. Имах им доверие да се погрижат добре за моите пари. Но за съжаление те не го направиха. Бях напълно разочарован. И си мислех: "Работя 12 часа на ден в моя бизнес, за да спечеля много пари и след това ги губя просто така! Невероятно!"

Тогава дойде вечерята с моя приятел и бизнес партньор Брайън Трейси. Там разбрах, че правя огромна грешка - сляпо вярвам на финансовата индустрия, за да се грижи за моите пари. Но финансовата индустрия има напълно различни интереси по своята същност. Брайън ми каза: "Роберт, няма значение колко печелиш. Всичко, което има значение е, дали имаш умения да управляваш и инвестираш парите си."

По това време аз разбрах: не съм имал тези умения. Аз сляпо вярвах на финансовата индустрия. И тогава взех може би най-важното решение в живота си: "Няма значение колко време и пари ще отнеме - аз ще се превърна в един от хората с най-добра финансова грамотност в света".

Така че през следващите години аз инвестирах много в своето финансово образование. Посетих всички най-добри семинари за инвестирането, краткосрочната търговия, Форекс, прочетох всички най-добри книги, и аз също лично инвестирах в различни финансови продукти - дългосрочни и краткосрочни. Като цяло инвестирах повече от 100 000 евро и 6 години от живота си, за да изуча областта на личните финанси и инвестирането.

Но най-важната информация, която получих, е от вътрешни лица във финансовата индустрия. Те ми показаха как в действителност работи финансовата индустрия и аз осъзнах, че основната и единствената цел на 95% от финансовата индустрия е да вземе парите на клиентите и да ги сложи в джоба си. Разбрах, че финансовата индустрия е нагласила играта на инвестиране така хитро, че дори и опитни инвеститори губят много от пари си - без дори да го знаят.

Ето защо сега уча хората как да се измъкнат от тази нагласена игра на инвестиране и да поемат отговорност за своите собствените пари и инвестиране. Това е лесно и отнема много малко време. Ние само си мислим, че е трудно, тъй като финансовата индустрия ни е промила мозъците да мислим по този начин. Така че, ако смятате, че други хора ще се погрижат добре за парите ви... помислете отново.

- Във вашите семинари казвате, че хората не трябва да разчитат на държавните пенсии в бъдещето. Защо?

Ами това е проста математика. Нужно е само да погледнете в нашите демографски пирамиди, които ни показват как нашето население застарява.

През 70-те или 80-те години на ХХ-ти век имахме тази хубава демография, при която имаше много млади хора, които финансират по-възрастното население. Ако погледнем демографските пирамиди сега, можем да видим, че имаме по-малко хора, които са под 20-годишна възраст, много хора в трудоспособна възраст и все още поносим брой хора, които са над 65 години. Но когато разгледаме демографските прогнози за 2030 г. или 2050 г., можем да видим - и тези прогнози са плашещо точни - че ще имаме много възрастни хора, които получават пенсии и други плащания и само малък брой хора, които са в трудоспособна възраст.

Международният валутен фонд прогнозира, че съотношението на пенсионерите към работещите в Европа ще се удвои до 0,54 през 2050 г. С други думи - сега имаме 4-ма работещи, финансиращи 1 пенсионер. През 2050 г. ще имаме само 2-ма работещи за финансиране на 1 пенсионер. И това наистина е плашещо.

Защото това означава, че нашите правителства просто няма да могат да ни дават пенсии, които да покриват нашите основни разходи за живот. Пенсионерите в Европа имат много ниски пенсии и сега. Само си представете какво ще се случи, когато тези пенсии бъдат намалени наполовина!

- И какво е решението?

Не разчитайте на правителството да ви осигури пенсия. Ако го направите, сте в голяма беда. Може би ще получим някакви пари чрез държавни пенсии, но това няма да е достатъчно, за да покрие дори нашите основни разходи.

Ето защо смятам, че хората трябва да се грижат за собствените си дългосрочни инвестиции, за да си осигурят своя собствена пенсия. И все повече и повече хора го правят. Много хора на моите семинари осъзнават, че ако не поемат отговорност за финансовото си бъдеще, никой друг няма да го направи.

- Е, как да направим това - къде да инвестираме парите си? Повечето хора, които инвестират, инвестират във взаимни фондове и много хора имат застраховка живот, която също включва инвестиционен компонент.

Във финансовия свят повечето хора обикновено грешат. И едно от най-лошите неща, в които хората могат да инвестират, са продуктите, които споменахте. Може да звучи странно, защото всички финансови консултанти препоръчват тези продукти. Но трябва да се има предвид, че те правят това, защото това са продуктите, които са най-печеливши за тях. Тези продукти са с най-високи комисиони и такси, така че те ще получат по-голяма печалба или комисиони, когато ги продадат. Това е просто човешката природа. Вие бихте направили същото.

Но ако сте клиент, трябва да разберете, че това убива вашето финансово бъдеще. Таксите, които са свързани с договорните фондове и повечето от застраховките живот, са толкова високи, че ако инвестирате дългосрочно - да речем 20 години - вие ще получите само 1/3 от възвръщаемостта и финансовата индустрия ще запази 2/3 от възвръщаемост. И това е просто несправедливо. Вие инвестирате и поемате 100% от риска, но получавате само 1/3 от наградите.

- Може ли да обясните това по-подробно?

Това се случва, защото взаимните фондове имат разходи, които се приспадат от вашите инвестиции всяка година – в размер на 2,5% средно. Повечето хора дори не са наясно с това и хората, които са наясно, не осъзнават колко тази "малка" комисиона им струва в дългосрочен план. Нека само да ви дам два примера:

Ако инвестирате 100 евро на месец в застраховка живот или взаимни фондове в продължение на 30 години и ако ръстът на пазара е 8% годишно, мислите, че ще разполагате с 146 815 евро след 30 години. Това е просто изчисление с натрупваща се лихва, което всички съветници ви показват.

Но ако си мислите, че това наистина ще се случи, грешите. Всички тези изчисленията са направени без отчитане на разходите на взаимния фонд. И тези разходи са около 2,5% годишно. Никой не ви казва това, когато ви продават тези продукти. И ако ви казват това, вие не знаете как това се отразява на инвестициите ви, защото никой не ви показва това.

Така че, нека да видим какво ще стане. Когато добавите 2,5% годишни разходи, които имат взаимните фондове, вие накрая имате само 91 703 евро вместо 146 815 евро.

И така: вие сте инвестирали 36 000 евро от парите си през това време и вместо да получите 110 815 евро възвръщаемост, получавате само 55 703 евро възвръщаемост. Помислете какво можете да направите с разликата.

Ако инвестирате 1000 евро на месец ще се окажете с 917 033 евро във взаимни фондове, вместо 1 468 150 евро след 30 години. Повече от половин милион евро разлика!

- И така, какво можем да направим по този въпрос?

За щастие, има алтернативи. Има финансови продукти, които са много подобни на взаимните фондове, но имат почти 10 или 15 пъти по-ниски разходи. Така че като цяло получавате възвръщаемост, която е много близка до пазарната възвръщаемост. Аз говоря за тях в моите семинари.

Повечето хора никога не са чували за тях, защото никой не ги промотира толкова много, както взаимните фондове. И аз мога да го разбера - понеже тези продукти носят на финансовите съветници много малко или никакви комисиони, те не ги препоръчват. Това са продукти, които са направени за интелигентни инвеститори, който разбират какво "малките" комисиони и такси правят на парите им в дългосрочен план.

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 24.01   41 г. – По време на Палатинските игри в Рим Касий Херея убива император Калигула. 1848 г. – Започва Калифорнийската златна треска в Сакраменто. 1862 г....
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net