Бриджит Стрелър: Най-добрият начин да промените света е да бъдете самата промяна

20.12.2018 | 11:45
по статията работи: econ.bg
Интервю за Econ.bg с г-жа Бриджит Стрелър, генерален мениджър на L’Oréal Adria-Balkan
Бриджит Стрелър: Най-добрият начин да промените света е да бъдете самата промяна

- Разкажете ни повече за мисията на L’Oréal  Foundation (Фондация L’Oréal ) и програмата „За жените в науката“? Как и кога се появи идеята за тази програма?

L'Oréal е създадена през 1909 г. от френски химик. От самото начало изследователската дейност е в основата на нашия бизнес за разработване на козметични иновации и нашата мисия да направим красотата достъпна за всички. Накратко – науката е кодирана в нашата ДНК.

Фондацията L'Oréal е създадена през 2007 г. Тя подкрепя и окуражава жените по света. Тя ги подпомага по пътя им към успешна кариера в областта на красотата и науката чрез две специални програми: „За жените в науката“ и „Красота за по-добър живот“.

„За жените в науката“ със сигурност е една от най-значимите ни инициативи, която стартира през 1998 г. Тя е уникална програма, създадена да се бори с неравенството между половете в науката, като отличава и окуражава талантливи жени по цял ​​свят, които чрез своята работа допринасят за развитието и напредъка на науката. Фондация L'Oréal и ЮНЕСКО се стремят в продължение вече на две десетилетия да подкрепят утвърдени жени изследователи, както и да насърчават повече млади жени да изберат професията на учен, като им помагат с техните изследователски проекти и като отдават заслужено внимание на отличните им постижения в област, в която жените са слабо представени.

Към днешна дата „За жените в науката“ е отличила над 3100 жени учени в 117 страни.

- Каква е ролята на вашето глобално партньорство с ЮНЕСКО и вашето местно партньорство с Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в това отношение?

Във всяка страна, където присъства програмата „За жените в науката“, ние работим заедно с доказана местна научна институция, която отговаря за избора на членовете на журито и за оценяването на кандидатурите. В тази връзка ние сме изключително признателни на нашия български партньор Софийски университет „Св. Климент Охридски“, тъй като през 2010 г. те приеха нелекото предизвикателство да станат партньори на инициативата. А повярвайте ми, това не е лесна задача, тъй като те са отговорни за избора на най-талантливите, креативно заредени и практически изпълними проекти сред всички получени кандидатури. Това е задача, която с всяка изминала година става все по-трудна, тъй като българските жени представят все по-брилянтни идеи.

Що се отнася до глобалното партньорство с ЮНЕСКО – когато създадохме „За жените в науката“ през 1998 г. с цел да вдъхнем кураж на жените в науката, да отличим научните им постижения и да помогнем на талантливите жени учени да спечелят признанието, което заслужават, на нас ни трябваше партньор, който споделя нашата визия за важната роля на дамите, както в науката, така и в обществото. Сключването на партньорство с ЮНЕСКО беше логична стъпка напред. Споделяме едни и същи ценности и мотивация да успеем в това наше пионерско начинание.

- Настоящата статистика показва, че само 28% от учените в световен мащаб са жени. Мислите ли, че някой ден, в близко бъдеще, ще говорим за феминизация на науката?

Нашата крайна цел с инициативата „За жените в науката“ е да постигнем равенство между половете в науката и да дадем на жените в науката признанието, което заслужават. Независимо от постигнатия напредък от началото на инициативата през 1998 г. до днес, признаваме, че има още много какво да се желае и направи, за да се постигне равенство между половете. Ние всички можем само да спечелим от разнообразните начин на мислене и възможности на жените и мъжете в сферата на науката, защото именно тези различия са в основата на много открития. По-специално, ние трябва да търсим начини как жените и мъжете да могат да си сътрудничат по-добре, за да ускорим прогреса на науката. Нашата програма полага големи усилия, за да помогне на жените да получат признание в рамките на научната общност, но е важно да отбележим, че подкрепа за жените учени трябва да има от всички области. В интерес на всички ни е да се борим със стереотипите и да трансформираме системата, ако искаме да създадем устойчиви общества за всички ни. Жените и мъжете трябва да играят в един отбор.

- Какъв е най-добрият начин да се постигне това и да се подкрепят жените в науката?

Най-добрият начин да промените света е да бъдете самата промяна. L'Oréal е прозрачна, иновативна, устойчива, разнообразна и многонационална компания. Считаме, че е наша отговорност да даваме пример, като сме етични, социално отговорни и подкрепяме важни каузи.

Инициативи като „За жените в науката“ на L’Oréal и ЮНЕСКО са важни, за да се популяризира проблема със стъкления таван в науката. Това е първата стъпка към борбата с проблема – да говорим за него. Следващата и решаваща стъпка е да подкрепим жените в науката по всеки възможен начин, за да ги стимулираме да не се отказват, независимо от трудностите, като е важно те да получават подкрепа и от колегите им мъже, да насърчават момичетата да изберат пътя на научната кариера и се борят срещу бариерите, които пречат на жените да тръгнат по пътя на научната кариера. Гласът им е важен, за да се премахнат бариерите, които пречат на жените да бъдат изследователи и да улеснят жените учени да поемат ръководни функции.

- Какви са резултатите в България досега? Колко жени учени и проекти са били подкрепени и от какви научни области?

Програмата „За жените в науката“ току-що стартира своето 9-о издание в България, търсейки най-талантливите жени учени в страната с ярки идеи и високи цели. За последните осем издания програмата вече е подкрепила 21 жени в различни области на природните науки като химията, биологията, физиката, медицината, биотехнологиите, математиката и т.н., чиито научни идеи и цели на проекта надскачат границите на страната и чиито големи и амбициозни научни мечти все още предстои да бъдат изпълнени.

Ние твърдо вярваме, че жените в науката могат да променят света и ние ще продължим да ги подкрепяме в тази мисия.

- Колко жени получават подкрепа по програма FWIS и какво се случва с техните проекти в световен мащаб?

В световен мащаб, от 1998 г. насам, 102 утвърдени жени учени са спечелили признание за своята пионерска работа чрез наградата на L'Oréal и UNESCO „За жените в науката“, и също така повече от 3000 от най-обещаващите жени учени са спечелили стипендии за своите научноизследователски идеи в 117 държави.

В България всяка година три българки учени получават стипендия „За жените в науката“ в размер на 5 000 евро всяка като признание за научните си постижения. Освен това стипендията има за цел да ги подпомогне да реализират своите смели научни идеи и да ги стимулират да продължат да се развиват в сферата на науката.

Освен това, всяка година една от българските стипендиантки е номинирана за международното издание на програмата (International Rising Talents), където има шанса да представи своите идеи на международната научна сцена и да спечели награда от 15 000 евро. Независимо дали тя е сред 15-те победители по програмата IRT, самата номинация е огромно признание, тъй като журито се състои от известни международни учени.

- Били ли сте някога в ситуация, в която вашите професионални качества са били подценени поради пола ви?

За щастие през цялата си кариера досега никога не съм ималa подобни проблеми. Освен това нашата компания е поела дългогодишен ангажимент за равнопоставеност на половете в 140-те страни, в които тя присъства, и на всяко едно ниво на компанията. Ние сме много горди, тъй като през 2018 г. L'Oréal зае първо място в Европа в класацията на @Equileap като най-добрата балансирана компания в Европа, което ни утвърждава като една от водещите компании в световен мащаб, допринасящи за равенството между половете на работното място.

- Какъв би бил вашият съвет към младите жени, които обмислят кариера в областта на науката?

Просто бих казала: давайте смело! Ние твърдо подкрепяме младите жени да следват научните си мечти, тъй като вярваме и сме убедени, че светът се нуждае от наука, а науката от жени!

Визитка

Австрийката Бриджит Стрелър е генерален мениджър на козметичната компания L'Oréal за Адриа-Балкан региона. През цялото си кариерно развитие тя остава вярна на компанията, където прогресивно се издига до върха. Тя започва работа в L'Oréal в Австрия в отдел „Маркетинг” непосредствено след приключване на обучението си, преди повече от 25 години. Кариерата й преминава през различни позиции в Австрия и Франция преди да стане генерален мениджър за Сърбия и България преди повече от десетилетие. Днес нейната функция включва управление и на пазарите Словения, Хърватска, Босна и Херцеговина, както и на експортните пазари (Македония, Албания, Косово, Черна гора).

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 06.01   1066 г. – За крал на Англия е коронован Харолд Годуинсън. 1579 г. – Осемдесетгодишна война: В Арас е подписан договор за създаване на Араския съюз на лоялните...