Бритиш Американ Табако България коментира рекордно ниските данни за нелегална търговия през 2019 г.

24.10.2019 | 11:30
по статията работи: econ.bg
Бритиш Американ Табако България коментира рекордно ниските данни за нелегална търговия през 2019 г.

Интервю с Мила Маречкова, управител и директор Маркетинг и търговия в Бритиш Американ Табако България.

Току-що бяха представени последните резултати от проучването на празните опаковки, с които се измерват нивата на незаконна търговия у нас. Как ще ги коментирате?

Данните са от независимо изследване на Нилсен, организирано от пет тютюневи компании от „Инициативата срещу незаконната търговия“, част от която е и Бритиш Американ Табако в България. С проучването, което провеждаме от 2010 г. насам се измерва нивото на незаконна търговия с цигари в страната чрез събиране и анализ на празни опаковки от цигари през всяко тримесечие.

Представихме последните резултати за тази година до момента, като за пореден път те показват тенденция за поддържане на ниски нива, както и регистрират най-нисък дял до момента от провеждане на изследването, а именно 3,4% към средата на 2019 г. при над 30% през минали години. Успоредно с това, ако трябва да сравним страната ни по този показател с други държави-членки, където се провежда същото проучване, България е отново с най-ниски нива.

Постигнатото до момента у нас е пример за силно изразените ангажименти за работа както на правителството, така и на всички право-охранителни органи на базата на ефективната координация между тях. Всичко това доведе до тези изключително ниски нива на нелегалната търговия в страната, за което бихме искали да им благодарим. В тази връзка, приветстваме и инициираните промени в Наказателния кодекс, които последваха след разбиването на нелегалните фабрики в страната. Намаляването на нелегалната търговия от една страна предпазва пазара от продукти с неясен произход, а също и увеличава приходите в държавния бюджет.

Вярвам, че в това отношение работата и сътрудничеството на държавните институции и индустрията ще продължат и занапред.

В ЕС от тази година се въведе т.нар. система за маркиране и проследяване на цигарите и тютюна за пушене. Какви са вашите наблюдения и успешно ли е имплементирана системата в България?

Няма как да не отбележим, че страната ни беше една от първите в ЕС, която навременно стартира системата. Това се случи благодарение на изключителната работа на отговорните институции у нас в лицето на Министерство на финансите, Агенция Митници и Печатницата на БНБ. Това включваше издаване на уникалните идентификатори за опаковките чрез назначаване на издател на идентификатори за пазара у нас.

Това е една от най-мащабните системи в ЕС, която се прилага в нашата индустрия. Системата за маркиране и проследяване на тютюневите изделия влезе в сила от 20 май тази година, като тя обхвана цигарите и тютюна за пушене с основна цел противодействие на незаконната търговия. Благодарение на нея може да се проследи движението на една потребителска опаковка от производителя до първия обект за продажба на дребно на съответния пазар, където продуктът е реализиран.

Как виждате бъдещето на тютюневата индустрия?

През последните няколко години тютюневата индустрия претърпя много промени по отношение на нови и допълнителни регулации, както и с актуалните тенденции, които се наблюдават. В момента се намираме в нова ера на развитие в своята дългогодишна история. Така, например, част от работа на БАТ през годините е насочена към множество иновации и проучвания за оценка и разработване на потенциално по-малко рискови продукти, които са част от портфолиото на БАТ.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 05.12   1492 г. – Христофор Колумб става първият европеец, който стъпва на остров Испаньола (днес Хаити и Доминиканска република). 1848 г. – Калифорнийска златна...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net