Георги Петков: Ние правим бизнес с мисия и намираме иновативни решения на редица здравословни проблеми

02.11.2018 | 10:20
по статията работи: econ.bg
Интервю с Георги Петков, изпълнителен директор на BTL Industries, за Еcon.bg
Георги Петков: Ние правим бизнес с мисия и намираме иновативни решения 
на редица здравословни проблеми
Снимка: BTL Industries

- Как българска компания стигна до позицията на един от лидерите в производството не медицинска апаратура в световен мащаб?

BTL Industries е част от чешката компания BTL, която е на българския пазар от 20 години. Първоначално у нас е открито търговско представителство, по-късно се прехвърля част от производството, международният сервиз и логистика, а днес цялото производство на готови продукти и медицински кушетки е съсредоточено в България. От тук се изнася апаратура за над 100 държави.

BTL Industries e един от трите най-големи производители на физиотерапевтични уреди в света и с водещи позиции в областта на кардиологията и естетичната медицина. Това постижение е резултат от ефективна организация на производствения процес, уникално продуктово портфолио и, разбира се, силен и сплотен екип от професионалисти. 

За нас е истинска гордост, че именно в България, в Пловдив, се създават уреди, които помагат на хиляди хора по света да бъдат по-здрави и дори спасяват човешки животи. Ние правим бизнес с мисия и това е най-голямата ни мотивация да се развиваме, да създаваме нови технологии и да намираме иновативни решения на редица здравословни проблеми.

- За лечението на какви здравословни проблеми се използват вашите уреди?

BTL Industries работи в три основни направления – физиотерапия, кардиология и естетична медицина. Стремим се да създаваме продукти, постигащи бързи и трайни резултати, и да намираме решения за състояния, които до този момент не са били третирани успешно. 

Важен акцент в нашето продуктово портфолио са уредите, които помагат при проблеми с опорно-двигателната система. Те се използват дори и от активни спортисти, тъй като с тях се скъсява значително периодът на възстановяване и резултатите са налице още след първите процедури. С физиотерапевтичните уреди на BTL Industries се лекуват някои от най-големите имена в спорта като боксьора Владимир Кличко, футболистите на Реал Мадрид и на националните отбори на Португалия и Бразилия. 

Друг важен приоритет на нашата компания са продуктите в направление кардиология. Медицинската техника за кардиологични изследвания и диагностика на BTL Industries е на челни позиции по надеждност в света. Нашите апарати дават възможност за качествено и точно диагностициране на редица заболявания. Един от най-революционните ни продукти е модулът SDS, който допринася за превенцията на синдрома на внезапната сърдечна смърт. Той отнема живота на около 40 000 българи годишно, включително и професионални спортисти. Чрез нашата система, която е част от стандартно изследване с електрокардиограф, специалистите имат възможност да направят по-задълбочени изследвания и в последствие предприемат необходимите мерки, които да спасят живота на пациента.  

- Какви са плановете ви за развитие в България?

Плановете на BTL Industries са да продължи динамичното си развитие в България. Целта ни е да достигнем 30-процентен ръст в продажбите за 2018 г. В следващите месеци ни предстои сериозно разширяване на производствения капацитет, което ще доведе и до увеличаване на екипа с близо 30%.

Разбира се, наш приоритет е да продължаваме сътрудничеството си с български клиники и медицински центрове и дори да разрастваме мрежата си от партньори, за да може все повече пациенти да имат достъп до качествено лечение и уникални естетични процедури.

- Разполага ли българският пазар на труда с достатъчно добре подготвени специалисти за вашата индустрия?

BTL Industries има работещо решение на проблема с липсата на кадри на пазара на труда. Разбира се, усилията ни са насочени към привличане на специалисти с богат опит и познания в нашата сфера, но другият ни ефективен подход е, ние сами да си създаваме кадрите, от които се нуждаем. Затова инвестираме значителни средства и усилия в обучението на работещите в компанията и по този начин им помагаме да се развиват и да растат в кариерата си. Обученията в BTL са насочени както към придобиване на нови знания, свързани конкретно с професионалните задължения на служителите, така и към усъвършенстването на меките им умения. Колегите ни могат да се възползват и от безплатни уроци по английски и испански език, както и от фирмена библиотека.

В резултат на тази наша политика днес имаме добър, опитен и продуктивен екип. При тези условия е много по-лесно да надграждаме дори и с хора с по-малък опит, защото с помощта на колегите си, те бързо навлизат в производствения процес и се адаптират към модела на работа.

Поради разширяването на дейността на BTL Industries предстои да разкрием много нови работни места. Затова съветвам хората, които имат желание за работа в иновативна и бързо развиваща се компания, да разгледат свободните позиции на нашия сайт и да кандидатстват, дори и да са с малък опит. Екипът ни има желанието и капацитета да обучава новите служители и да им помага да се учат и развиват.

- Как се справяте с конкуренцията за кадри в Пловдивския регион?

Наш основен приоритет е да утвърждаваме BTL Industries като добър работодател. Стремим се непрекъснато да развиваме фирмената си култура и да поддържаме приятна и мотивираща работна среда. Това, което ни отличава от повечето компании в региона, е иновативният модел на работа. Базата ни се намира в центъра на Пловдив, на удобна и комуникативна локация, а не в индустриална зона извън града. Друго предимство е гъвкавото работно време, което е дори необичайно за повечето производствени предприятия. Служителите ни имат свободата да организират деня си и да разпределят времето си както решат – могат да идват на работа, когато преценят, стига да изпълняват задачите си успешно и в срок. Това им позволява да поддържат баланс между личния и професионалния си живот. Забелязваме, че този подход е изключително ефективен, тъй като нивото на стрес, което обичайно съпътства производствения процес, е намалено до минимум и екипът е много по-продуктивен. Друг принцип, който следваме, е, че никой не е застрахован от грешки. Затова допускаме такива, стига да се учим от тях.

- Как поддържате ангажираността и мотивацията на вашите служители?

В BTL ценим труда на хората и затова предлагаме на служителите си конкурентно възнаграждение, даваме им премии за постигнати резултати, както и Kоледни и великденски бонуси. Имаме и много добър социален пакет с редица придобивки като допълнителна здравна застраховка, ваучери за храна, коледни подаръци, ваучери за спорт и културни мероприятия. Стремим се да поддържаме мотивацията на работещите в компанията и като организираме обучения и курсове за преквалификация. Така служителите могат да разгърнат потенциала си и да се изкачват постепенно във фирмената йерархия. Всеки, който започва работа в BTL, има реалната възможност да достигне по-висока позиция и да направи успешна кариера, стига да покаже необходимите качества.

Най-важното за мен като изпълнителен директор на BTL България обаче e хората да се чувстват щастливи в компанията. Затова следваме нашата фирмена култура, която е базирана на доверие, проактивност, откритост и равни възможности за развитие. Отношенията в екипа ни са неформални и приятелски, независимо от позицията на служителите. Мениджърите са близо до хората, общуват свободно с тях и се вслушват в мнението им по важни въпроси. По този начин всеки колега участва активно в живота на компанията и полага усилия за общия ни успех.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 16.09   1620 г. – От Плимут (Англия) потегля корабът Мейфлауър, чиито пътници създават в Плимут (Масачузетс), първата английска колония в Америка. 1794 г. – Стойко...